Acasă Politica Blocaj în negocierile dintre filialele județene Timiș ale PNL și USR PLUS....

Blocaj în negocierile dintre filialele județene Timiș ale PNL și USR PLUS. Liberalii consideră declarațiile lui Drulă inacceptabile, Fritz acuză PNL că a încălcat termenii acceptați

1513
DISTRIBUIȚI

PNL ȘI USR PLUS, filiale Timiș, au ținut joi o conferință de presă comună cu scopul de a anunța rezultatele negocierilor pentru guvernarea locală, la Timișoara, și județeană, în Timiș. Programată pentru ora 13.00, aceasta a început cu 20 de minute întârzie. Motivul? O neînțelegere „cu jumătate de oră înainte, pentru funcții” spun cei de la USR PLUS. Cei de la PNL reclamă faptul că declarațiile de miercuri ale deputatului userist Cătălin Drulă sunt incceptabile.

„Partenerii noștri nu au putut să onoreze ce am negociat luni și miercuri, să avem un viceprimar de la PNL și unul de la USR PLUS (la Timișoara – n.r.), un vicepreședinte de la PNL și un vicepreședinte de la USR PNL (în Consiliul Județean Timiș – n.r.). Au spus că au nevoie de timp să se gândească la această soluție, propun să facem asta după alegerile parlamentare. Pentru noi este exclus să continuăm cu o instabilitate politică aici. Timișoara astăzi o să treacă de pragul de 3 cazuri COVID (mia de locuitori/ultimele 14 zile – n.r.). Eu am nevoie de o stabilitate în Consiliul Local. Cred că și în Consiliul Județean avem nevoie de o astfel de stabilitate”, a spus Fritz.

Mai apoi, reprezentanții USR PLUS, în frunte cu Dominic Fritz și Cristian Moș au părăsit dramatic conferința. Aceștia nu au dorit să preia întrebări, acuzând nevoie de timp pentru a stabili strategia de acum încolo. În schimb, au rămas prezenți reprezentanții liberalilor în fața noului sediu al Facultății de Teologie a UVT, pe strada Oituz.

Nica, în schimb, a spus că useriștii au grăbit demersurile pentru stabilirea repartizării funcțiilor, iar declarațiile de ieri ale lui Cătălin Drulă, deputat USR, de la depunerea candidaturilor pentru alegerile parlamentare. „Pot să vă fac o mărturisire: primele discuții în acest format inedit pentru noi – nouă oameni de la USR, nouă de la PNL, noi, cei de la USR PLUS, le-am început cu discuții despre proiecte. Un pic au fost descumpăniți cei de la PNL, dar este important să discutăm despre proiecte. Până la urmă, nu lăsăm în spatele nostru majorități și posturi, ci lăsăm lucruri concrete pentru oameni. Oricine vrea să facă lucruri bune, are în noi un partener, pe proiecte și pe discuții concrete. (…) Poate în alte negocieri la care au participat (cei de la PNL – n.r.) s-a început cu alte lucruri prima dată. Poate cu funcții, cu discuții despre posturi și așa mai departe”, spune miercuri Drulă.

„Noi am cerut mai mult timp să discutăm despre pozițiile din cele două instituții publice. E adevărat însă că am ajuns la un acord privind programul de guvernare locală, atât din Timișoara, cât și din Consiliul Județean. Am fost de acord să sprijinim programul USR PLUS la Primăria Timișoara și, în același timp, să completăm acest program cu ideile administrației liberale. În ceea ce privește Consiliul Județean, ei sprijină programul nostru, cu câteva adiții din programul alianței USR PLUS.

Ceea ce a subminat, practic, negocierile au fost recentele declarații ale chiar unui membru din comisia de negociere, pe care colegii mei, ieri, în ședința Biroului Politic Județean le-au considerat a fi inacceptabile, care subminează încrederea noastră că partenerii noștri pot să fie loiali. Am solicitat o păsuire, să se mai așeze timpul peste aceste declarații contondente, iar săptămâna viitoare să reluăm discuțiile. Ceea ce așteaptă lumea de la noi este să convenim asupra proiectelor”, a spus Nica.

Nica spune că, și în cazul în care negocierile cu USR PLUS vor eșua definitiv, nu va urmări o alianță cu PSD, Pro România, „partide în opoziție ideologică cu noi”, după cum le-a numit el. Pe de altă parte, noul președinte al Consiliului Județean Timiș spune că este de acord cu Fritz, că pandemia complică situația. Totuși, Alin Nica a adăugat: „Voi face tot ce este posibil, pot duce lupta cu pandemia și fără vicepreședinți o săptămână, două, trei…”. Pe final, acesta a ținut să se arate optimist că negocierile cu USR PLUS vor ieși din impas.

Ulterior, preşedintele USR Timiş, Cristian Moş a scris pe pagina sa de Facebook că liberalii au demonstrat, în urma acestor negocieri, că ”dinozaurii există”.

”După 3 zile de negocieri cu PNL Timiş care păreau încheiate, astăzi liderii PNL ne-au demonstrat un singur lucru: dinozaurii încă există. Am păstrat transparenţa în această perioadă, timp în care PNL negocia cu vechea clasă plotică, în spatele uşilor închise. În momentul de faţă între USR PLUS şi PNL Timiş NU există un acord de colaborare nici în cadrul Consiliului Judeţean Timiş, nici în Consiliul Local Timişoara. Nu ne abatem de la valorile noastre şi nu vom încălca voinţa timişenilor. Suntem aici pentru că ne dorim cu adevărat un nou început!”, a scris Cristian Moş.

Şi Dominic Fritz a revenit, după negocieri, cu un mesaj pe pagina sa de Facebook şi i-a transmis liderului PNL Timiş, Alin Nica, să ia o decizie până luni.

”Domnul Alin Nica trebuie să decidă ce fel de politică vrea să facă, politica de scandal între Guvern şi Parlament sau o politică pentru binele timişenilor şi timişorenilor. Dl Nica, aveţi termen până luni seară să luaţi o decizie. Sfatul meu este să cântăriţi atent situaţia epidemiei de COVID-19 şi voturile cetăţenilor şi să hotărâţi în funcţie de interesele timişorenilor şi timişenilor, nu de îndemnurile la război de la Bucureşti”, a scris Fritz pe Facebook.

Candidatul PNL Timiş, Alin Nica, a câştigat alegerile pentru conducerea Consiliului Judeţean Timiş, în timp ce Nicolae Robu nu a mai obţinut un nou mandat de primar al Timişoarei, alegerile fiind câştigate de candidatul USR, Dominic Fritz. Cele două partode, PNL şi USR-Plus au anunţat după alegeri că sunt dispuse să încheie o alianţă pentru guvernarea locală.

Și președintele interimar al PNL Timiș, Alin Nica, a comentat, la rece, întreruperea negocierilor cu USR PLUS

”Mă întristează să văd cum frustrarea și imaturitatea politică minează o relație de colaborare care ar putea aduce beneficii Timișoarei și întregului județ Timiș. Deși sunt conștient că majoritatea partenerilor de discuții de la USR PLUS sunt lipsiți de experiență în administrație publică, mărturisesc că a fost o surpriză neplăcută pentru mine să observ că partenerii noștri au abandonat negocierile când am cerut să amânăm cu o săptămână discuția despre funcții.

Am considerat că este mai important să semnăm azi protocolul legat de programul comun de guvernare locală, care nu conținea nici o prevedere legată de funcții. Am fost refuzat.

Reacția lui Dominic Fritz a fost de părăsire a negocierilor și de acordare a unui ultimatum. Îl apreciez pe Dominic și presupun că are această abordare care nu îl caracterizează sub presiunea colegilor care doresc urgentarea unui protocol de colaborare, astfel încât să obțină cu orice preț numirile dorite.

Nefinalizarea temporară a negocierilor între cele două formațiuni nu schimbă deloc hotărârea noastră de a nu face nici un fel de alianță cu PSD. Avem răbdare cu partenerii noștri și sunt convins că rațiunea și interesul oamenilor va prevala.

Așa cum am afirmat în repetate rânduri, inclusiv la întâlnirea cu reprezentanții USR PLUS, noi, Partidul Național Liberal, suntem interesați de o colaborare pe termen lung, pe proiecte concrete, în vederea dezvoltării Timișului și a Timișoarei. Împărțirea funcțiilor, numirea urgentă a unor membri, așa cum își dorește partidul pe care l-am considerat ca fiind singura formațiune politică cu care putem avea un dialog corect, bazat pe încredere reciprocă, nu este principalul nostru obiectiv. Da, putem discuta și despre funcțiile de viceprimar și de vicepreședinte, dar nu acestea au fost, în opinia noastră, a celor de la PNL, principalul obiectiv al întâlnirilor. Timișorenii nu au dat un vot pentru ca PNL și USR PLUS, câștigătorii alegerilor locale, să înceapă din primul moment să își împartă funcțiile administrative. Da, e nevoie de o majoritate atât în Consiliul Local Timișoara, cât și în Consiliul Județean Timiș, dar aceasta trebuie să fie una FUNCȚIONALĂ,  bazată pe cooperare, înțelegere, lipsa amenințărilor, a atacurilor politice lipsite de bază reală și, mai ales, fără ultimatum-uri.

În ceea ce privește lupta împotriva COVID -19, aceasta reprezintă unul dintre principalele obiective pe care le avem în vedere, dar sunt convins că acțiunile comune nu depind de împărțirea unor funcții. Reiau ce am susținut și în declarația de presă, la Consiliul Județean pot  să coordonez toate demersurile, alături de întreaga echipă, chiar și fără vicepreședinți numiți. Am încredere că și Dominic Fritz va face la fel la Primăria Timișoara, deoarece prevenirea răspândirii unui virus nu ține de numirea a doi viceprimari. O problemă atât de importantă, cum este criza sanitară, nu cred că se pasează vicepreședinților sau viceprimarilor, ci trebuie să existe implicare la cel mai înalt nivel. Eu mă voi implica personal în lupta împotriva COVID -19 și cred că și Dominic Fritz trebuie să facă la fel, iar împreună să dăm un semnal puternic populației, de hotărâre și de coordonare în acțiune și mesaj.

Consider întâlnirea de azi și reacția nervoasă a partenerilor noștri o mișcare de etapă în cadrul unor negocieri ce nădăjduiesc să se finalizeze cu un rezultat pozitiv”, a declarat Alin Nica.

Comentarii

comentarii