Acasă Economic BNR lansează monede cu tema „Timişoara – primul oraş european iluminat electric”

BNR lansează monede cu tema „Timişoara – primul oraş european iluminat electric”

451
DISTRIBUIȚI

Banca Naţională a României va pune de miercuri în circulaţie, în scop numismatic, 500 de monede din argint cu tema „Timişoara – primul oraş european iluminat electric.
Monedele din argint au o valoare nominală de 10 lei, un diametru de 37 milimetrii, o greutate de 31,103 grame, au marginea zimţată, iar tirajul disponibil este de 500 de exemplare. Preţul de vânzare pentru o monedă este de 170 lei, exclusiv TVA şi nu include contravaloarea cutiei de prezentare.
Aversul monedei prezintă în partea stânga valoarea nominală, un felinar de epocă pentru iluminatul stradal, inscripţia „ROMÂNIA”, anul de emisiune 2009 şi stema României, iar în partea dreaptă imagini ale unor clădiri şi monumente reprezentative din Timişoara , şi anume: Domul romano-catolic, un fragment din monumentul Sfintei Treimi, statuia Fecioarei Maria, Opera română, Catedrala ortodoxă, Muzeul Banatului şi podul „Mitropolit Şaguna” peste râul Bega. Reversul prezintă inscripţia în arc de cerc pe patru rânduri; „TIMIŞOARA – PRIMUL ORAŞ EUROPEAN ILUMINAT ELECTRIC”, imagini reprezentând: centrala hidroelectrică de pe râul Bega, un grup de trei generatoare de curent electric şi clădirea primei centrale electrice din Timişoara, iar în partea de jos, inscripţia „1884”.
Fiecare monedă, ambalată în capsula de metacrilat transparent, va fi însoţită de o broşura de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea cu tema: Timişoara – primul oraş european iluminat electric, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Comentarii

comentarii