Acasă Actualitate Boala limbii albastre ameninţă Timişul! Târgurile de animale – închise până la...

Boala limbii albastre ameninţă Timişul! Târgurile de animale – închise până la 5 octombrie

285
DISTRIBUIȚI

turma de oi ovine

Boala limbii albastre, cea care este specifică ovinelor, ameninţă şi judeţul Timiş. Se află la graniţele celui mai vestic judeţ al ţării, în Caraş-Severin. Autorităţile s-au întrunit pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de cazuri.

La Instituția Prefectului Timiş a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Timiș, condusă de prefectul Eugen Dogariu, convocată pentru a se lua măsurile necesare privind prevenirea, controlul şi eradicarea în județul Timiș a febrei catarale maligne a ovinelor (Bluetongue), boală care afectează rumegătoarele domestice şi sălbatice. Boala limbii albastre afectează în principal oile, vacile şi caprele. Imediat ce contactează virusul, acestea nu se mai pot mişca şi nici nu pot mânca. Slăbesc mult şi, pentru a nu se răspândi virusul, trebuie imediat sacrificate. Maladia limbii albastre nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor.

Proprietarii de stâne nu au voie să permită părăsirea amplasamentului actual de către turmele de rumegătoare!

La ora actuală au fost confirmate focare de boală în judeţul Caraş-Severin, la graniţa cu judeţul Timiş. Ca urmare a acestui fapt, au fost instituite zone de protecţie şi de supraveghere în jurul focarelor de boală, zone circulare, ce se întind pe o distanţă de 100 şi 150 km, şi în care sunt stabilite o serie de restricţii sanitar-veterinare, în ceea ce priveşte circulaţia bovinelor, ovinelor şi caprinelor. Târgurile de animale din județul Timiș rămân închise până la data de 5 octombrie, restricţia putându-se prelungi în funcţie de evoluţia bolii. Proprietarii de stâne nu au voie să permită părăsirea amplasamentului actual de către turmele de rumegătoare, până la data de 5 octombrie, după această dată având voie să părăsească amplasamentul numai cu avizul scris al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, aviz ce se obţine prin intermediul medicilor veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare teritoriale. Circulaţia rumegătoarelor pe teritoriul judeţului Timiş se poate efectua numai dacă acestea sunt însoţite de formulare de mişcare emise de către medicii veterinari. Pentru bovine este necesar şi paşaportul individual al acestora.

Comentarii

comentarii