Acasă Actualitate Boboteaza, una dintre cele mai semnificative sărbători ale creștinității

Boboteaza, una dintre cele mai semnificative sărbători ale creștinității

DISTRIBUIȚI

Credincioşii ortodocşi din Banat prăznuiesc pe 6 ianuarie Boboteaza, care încheie ciclul zilelor dedicate Naşterii Domnului Hristos. Acum se încheie şi perioada colindelor de iarnă, iar în bisericile ortodoxe a avut loc cu o zi înainte sfinţirea agheasmei mari, care este considerată a fi prima, după sfânta împărtăşanie, ca putere de purificare a creştinilor. Cu această apă se pot inclusiv boteza nou-născuţii care, datorită unor afecţiuni grave, dau semne că nu vor trăi.

Ziua Bobotezei, când Iisus Mântuitorul a intrat în apa Iordanului pentru a primi de la Proorocul Ioan Înaintemergătorul, botezul cu apă, aşa cum era tradiţia la poporul lui Israel. Atunci a coborât glasul Tatălui din Cer care a spus ”Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit. De El să ascultaţi”, iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel, a stat deasupra Mântuitorului în timpul botezului.

***

Sărbătoarea Bobotezei se pregăteşte din Ajunul sărbătorii, pe data de 5 ianuarie fiind zi de post, chiar negru, pentru mântuire, sănătate, binele casei şi al celor care locuiesc în ea. Canoanele Bisericii spun că în Ajunul Bobotezei nu se mănâncă şi nu se bea nimic, până seara, dar se poate gusta de post doar dacă Ajunul cade în zi de sâmbătă sau de duminică.

În ziua Bobotezei nu este bine să te cerţi sau să fie bătuţi copiii, ca să nu facă ”bube”. Nu se împrumută nimic şi focul trebuie să fie aprins în vatră.

Comentarii

comentarii