Acasă Actualitate Bolnavi cu carduri şi taxă pe… hamburger

Bolnavi cu carduri şi taxă pe… hamburger

DISTRIBUIȚI

Din 2010 va fi introdusă “taxa pe viciu” pentru produsele de tip fast-food. Cu banii obţinuţi va fi finanţat sistemul de sănătate.
Timişorenii şi timişenii vor trebui să apeleze, începând cu a doua jumătate a anului 2010, la un număr de telefon unic – call center – (de tip sistem de urgenţă 112) pentru a putea merge la medicul de familie. Măsura, valabilă la nivel naţional, a fost anunţată de către noul ministru al Sănătăţii, Attila Cseke, marţi, 5 ianuarie. De asemenea, de la sfârşitul anului 2010 se va introduce şi cardul naţional de sănătate, pentru a se reduce birocraţia în sistem şi pentru ca omul să nu mai umble cu adeverinţe (comuniste) scoase de la locul de muncă, să dovedească faptul că e plătitor de taxe la sănătate. Pe card (cip), timişorenii vor găsi toate datele privind dovada calităţii de asigurat, dar şi istoricul bolilor şi al tratamentelor, iar angajatul poate verifica dacă angajatorul a plătit contribuţia la asigurările de sănătate.

“Va fi salvarea noastră!”

Doctorul Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, susţine că singurul lucru interesant este introducerea cardului naţional de sănătate. “Acesta va fi salvarea noastră şi a asiguratului, pentru ca şi el să beneficieze de servicii medicale reale şi nici medicul să nu piardă banii, cum se întâmplă acum, de când rulează programul unic integral, unde asiguratul aduce adeverinţă doveditoare, totuşi, în programul lor apare ca neasigurat, din cauza unor deficienţe în program”, a spus medicul Spătaru. “Doresc să redăm medicului de familie demnitatea şi să-i dăm posibilitatea de a-şi exercita meseria, nu de a fi un funcţionar care completează reţete şi borderouri, cum se întâmplă acum. Medicii de familie stau, în prezent, câte 2-3 zile la coadă pentru a depune dosare la casa de asigurări judeţeană, iar pacienţii lor nu au posibilitatea să îşi facă programare pentru consultaţie – stau la rândul lor la coadă pentru a intra în cabinet” a declarat ministrul. Descentralizarea spitalelor – transferul unităţilor sanitare publice la administraţia locală, până la 1 iulie 2010; identificarea unor surse suplimentare de finanţare a sistemului de sănătate; informatizarea şi reforma structurală a sistemului medical cu punct de plecare medicina primară –reprezintă patru dintre principalele obiective de reformă a Sănătăţii, în 2010.

Plata per capita
În anul 2010 se va regândi plata medicilor de familie per capita, adică în funcţie de numărul pacienţilor înscrişi pe liste. Medicul de familie va fi retribuit în funcţie de serviciul medical prestat pacientului. În fiecare judeţ va fi înfiinţat câte un call-center, la care bolnavul poate apela atunci când are nevoie de o consultaţie de la medicul de familie, la ambulatoriu de specialitate sau la spital. Pacientul va fi îndrumat pentru consult de personalul de la call-center către un cabinet de medicină de familie, în funcţie de distanţa la care se află şi de disponibilitatea doctorului. Medicul de familie va fi conectat la call-center printr-un sistem informatizat, va avea o cartelă pe care o va introduce în sistem, în momentul prezentării la cabinet. În acest sistem, se va putea organiza serviciul de tură, la fel ca în spitale, astfel încât în perioada sărbătorilor şi nu numai atunci să scadă presiunea pe spitale. Mai mult, se are în vedere încheierea unui contract între fiecare asigurat şi casa de asigurări de sănătate, pentru că este nevoie de un pachet minim de servicii medicale. De asemenea, începând de marţi, 5 ianuarie, este în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern de introducere a taxei pe produsele fast-food. Similară taxei pe viciu, noua taxă va reprezenta un procent din vânzarea produselor fast-food, iar fondurile care vor fi colectate vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derulării programelor de sănătate şi a celor de investiţii în infrastructura din sistem.

Comentarii

comentarii