Acasă Administraţie „Bombe ecologice” în județul Arad

„Bombe ecologice” în județul Arad

DISTRIBUIȚI

O nouă primăvară, o nouă criză a deșeurilor, de această dată nu în municipiul Arad ci în zonele 2 și 5. Operatorul car operează în acste zone, SC Grup Salubrizare Urbană SA București, nu a mai adunat gunoiul de aproximativ două săptămâni. Primăria orașului Lipova a adresat mai multe sesizări conducerii ADI-SIGD, Direcției de Sănătate Publică, Protecției Mediului și alor instituții, prin care reclama faptul că gunoiul din Lipova nu mai este ridicat de operatorul de salubritate.

Conducerea asociației ADI-SIGD a analizat situația și a adus câteva precizări, fără însă a rezolva și problema gunoiului care se acumulează în fiecare zi în localitățile din cele două zone. „Operatorul de colectare a deșeurilor este SC Grup Salubrizare Urbană SA, care începând cu luna februarie 2019 nu și-a achitat facturile către FCC Environment, operatorul stațiilor de transfer Chișineu Criș și Bârzava. În urma situației create, FCC Environment a suspendat serviciul și activitatea de preluare a deșeurilor pe Zonele 2 și 5 în stațiile de transfer  Chișineu Criș și Bârzava și transportul către depozitul conform din Arad al deșeurilor, începând cu data de 2 mai 2019”, explică vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Răzvan Cadar. În această situație, SC Grup Salubrizare Urbană SA a notificat ADI SIGD că în urma închiderii stațiilor de către FCC Environment, începând cu data de 3 mai suspendă activitatea de colectare și transport a deșeurilor pentru Zona 2 și 5. Adică, gunoaiele arădenilor vor rămâne în stradă. Ce face conducerea ADI SIGD? Discută… Președintele ADI SIGD a convocat Adunarea Generală a Asociaților, pentru data de 6 mai 2019, în vederea deblocării situației și reluarea serviciului de salubrizare a acestor două zone. Au avut loc două întâlniri între operatorii GSU și FCC, mediate de ADI SIGD, pentru a se ajunge la o înțelegere privind eșalonarea plății sumelor datorate de către  SC Grup Salubrizare Urbană SA și redeschiderea stațiilor de transfer de la Chișineu Criș și Bârzava. Întrucât în urma discuțiilor nu s-a ajuns la un consens, Adunarea Generală a Asociaților ADI SIGD a decis să se reîntâlnească în data de 7 mai, pentru a debloca situația și pentru reluarea de urgență a serviciului de salubrizare în cele două zone. „În cursul zilei de ieri, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor ADI SIGD, operatorul stațiilor FCC Environment a prezentat condițiile de reluare a serviciului de salubrizare, urmând ca până astăzi SC Grup Salubrizare Urbană SA să își exprime punctul de vedere asupra acestora”, se arată în adresa semnată, surprinzător, de vicepreședinele CJA, Răzvan Cadar, în calitate de președinte al ADI-SIGD. Din informațiile noastre, acesta a parcurs același traseu nestatutar, fiind desemnat prin decizie a președintelui CJA, Iustin Cionca, în locul lui Sergiu Bîlcea, înscăunat președine la ADI-SIGD tot fără a urma calea legală, așa cum am arătat la vremea respectivă. În actele de la instanță, asociația are ca președinte legal tot pe Iustin Cionca, președintele CJA, care nu poate delega această responsabilitate fără a avea acoperirea votului consilierilor județeni pentu că asociația ADI-SIGD nu este instituție subordonată CJA ci este un ONG unde membrii asociați cu drepturi egale sunt conducătorii tuturor unităților aministrativ-teritoriale din județul Arad. 

Liderul grupului PSD-ALDE din Consiliul Judeţean Arad, Marius Sulincean, somează conducerea liberală a CJA, să găsească urgent o soluţie pentru ridicarea gunoiului de pe Valea Mureşului şi din zona Chişineu Criş. O serie de localităţi din aceste perimetre sunt afectate de neseriozitatea operatorului de salubritate şi de incapacitatea sa de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale. „Nici pe noi şi cu atât mai puţin pe cetăţenii judeţului, nu ne interesează natura litigiului între operatorul de salubritate şi firma care administrează staţiile de transfer din Bârzava şi din Chişineu-Criş. Cine datorează bani cui şi mai ales de ce. Ştim un singur lucru, că primarii şi locuitorii din localităţile afectate suferă din cauza incapacităţii PNL de a implementa legal şi armonios masterplanul de deşeuri la nivel de judeţ”, a declarat Marius Sulincean. El arată că interesele cetăţenilor sunt călcate în picioare, gunoaiele zac neadunate de trei săptămâni iar edilii de pe Valea Mureşului şi din zona Chişineu Criş se află în faţa unei noi bombe ecologice reprezentate de acest imens focar de infecţie. „Acum, PNL, nu îşi poate controla propria clientelă politică, firmele luându-se la harţă pe motiv de bani. Oamenii nu vor să audă nici explicaţiile lor cusute cu aţă albă şi nici nu sunt datori să tolereze cu preţul propriei sănătăţi, consecinţele afacerilor liberale. Cam atât valorează sloganul  PNL, gol de conţinut, cu respectul faţă de judeţul Arad şi arădeni”, a declarat Marius Sulincean liderul grupului PSD-ALDE din Consiliul Judeţean Arad.

Comentarii

comentarii