Acasă Actualitate „Bondăreii și albinuțele”, parte din strategia de spații verzi a Timișoarei pe...

„Bondăreii și albinuțele”, parte din strategia de spații verzi a Timișoarei pe următorii trei ani

DISTRIBUIȚI

Marți, 22 iunie, consilierii locali din Timișoara au făcut primul pas pentru realizarea unei noi strategii de spații verzi. Mai precis, au votat „proiectul de hotărâre privind aprobarea Actualizării și prelungirii «Strategiei dezvoltării spațiilor verzi a Municipiului Timișoara 2010-2020»”. Deși titlul nu ar fi cel mai „fericit”, după cum au constatat inclusiv consilierii locali, vorbim de realizarea unui document nou, valabil până în 2025, parte a unui plan mai complex de „oraș verde”, realizat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Viceprimarul Ruben Lațcău le-a cerut colegilor „să se concentreze pe conținut”: „După cum ați văzut, ieri a fost inițiat la nivelul municipiului o strategie de «green city», de «orașe verzi», împreună cu BERD, la capătul căruia Timișoara va avea o strategie de oraș verde completă, nu care conține doar spațiul verde sau amenajările de spații interstițiale, ci și modul în care tratăm spațiile verzi și tot ceea ce ține de mediu, de climă, de protecție climatică, de creșterea suprafeței înverzite și suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor, de împădurire, ș.a.m.d. În momentul ăsta avem nevoie de un astfel de document care are la bază documentul vechi. Este un document nou, sintetizat”.

În continuare, consilierii locali au abordat subiectul „albinuțe și bondărei”. Formula folosită de Simion Moșiu făcea trimitere la „pășunile urbane”, ideea pe care insistă mai mulți dintre conducătorii primăriei, propunere de altfel conținută și în strategia în cauză.

„Nu se poate aplica chiar peste tot. Poate pentru alte spații, dar nu în centru. Știți problematica Pădurii Verzi. Dacă vrem «albinuțe și bondari» ne plimbăm la Șag, la Ghiroda. Acum, chiar în centru… Ați văzut că în parcul din spate de la Bega s-a reușit, așa, vreo 3-4 metri de pășune cu tot felul de plante, inclusiv ambrozie, să fie lăsate”, a declarat Simion Moșiu (PNL).

În ceea ce privește Parcul Civic (cel din spatele complexului comercial Bega), a explicat Lațcău, ar fi „carențe de proiectare și planificare”. Totuși, acesta se așteaptă ca până la finalul anului să fie făcută recepția. Actualul viceprimar a criticat și prestația fostei administrații în ceea ce privește parcurile din municipiu. Potrivit lui Lațcău, în ultimii ani ar fi dispărut „jumătate din speciile de arbori din Botanic” și „jumătate dintre speciile de roze din Parcul Rozelor”, din cauza „neglijenței”. Discuțiile dintre Lațcău și Moșiu au vizat și tema albinelor și bondarilor reali. Mai exact, dacă dezinsecția le afectează cumva. Lațcău a spus, simplu, că acest lucru nu este prevăzut în strategia de față. Totuși, legat de dezinsecție, viceprimarul a făcut o constatare: „Am avut situații de cetățeni care au acuzat că substanțele respective le produc disconfort. Nepopularizându-le… nu s-a mai produs nici «disconfort»”.

Fostul viceprimar Dan Diaconu, în prezent simplu consilier local PNL, a ținut să continue discuțiile pe tema subiectului principal: „Problema «bondarilor și albinuțelor» este o problemă reală, care nu poate fi explicată prin faptul că aceste lucruri nu apar în strategie. Dimpotrivă, ceea ce face această strategie, în afară de a pune o tonă de maculatură, este tocmai să pună sub votul dumneavoastră pe aceste inovații din zona spațiilor verzi. «Suprafețele existente ocupate cu plante floricole nu pot fi mărite decât cu introducerea unor pajiști care înglobează și respectivele spații floricole» (fragment din document – n.r.). Asta votăm, bondăreii și albinuțele!”. Tot Diaconu a amintit că strategia definește și tipul de plante și de arbori care pot fi plantați în municipiu.

Reamenjarate: Botanic – seră științifăc, Ciarda Roșie, zona de agrement Nord.

Potrivit documentului aprobat până la urmă cu 17 voturi „pentru” și o abținere. Timișoara are peste 800.000 mp de parcuri, din care peste 500.000 sunt numai în zona centrală. În ceea ce privește scuarurile și alte spații verzi de pe bulevarde și străzi, ar fi o suprafață totală de peste 3 milioane de metri pătrați. Infectată cu ambrozie ar fi, estimativ, o suprafață totală de puțin peste 1,5 milioane de metri pătrați.

Detalii privind această strategia propriu-zisă puteți găsi în anexele proiectului de hotărâre: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=F925547A01F25F16C225885D001F86C4.

Comentarii

comentarii