Acas─â Actualitate Bruxelles, capitala capitalelor europene

Bruxelles, capitala capitalelor europene

894
DISTRIBUIȚI

bruxelles2

Pu┼úine ora┼če se pot compara cu Bruxelles ├«n ceea ce prive┼čte cosmopolitismul: un sfert din locuitori sunt str─âini ┼či cu greu se poate g─âsi un amestec mai variat de etnii. Agen┼úia de turism Ultramarin v─â propune, pentru ├«nceputul ultimei luni de var─â, un circuit european prin Germania, Olanda, Belgia, cu o oprire ├«n capitala Belgiei, una din cele mai atr─âg─âtoare ┼či interesante capitale europene.

Arhitectura capitalei Belgiei este caracterizat─â de un amestec de vechi ┼či nou, cu frumoase cl─âdiri medievale ╚Öi str─âdu┼úe ├«nguste ┼či ├«ntortocheate din centrul vechi, u┼čor de diferen┼úiat de construc┼úiile de mai t├órziu, precum bulevardele largi ├«n stil parizian proiectate pe vremea regelui Leopold al II-lea, ├«n prima jum─âtate a secolului al XIX-lea, sau de construc┼úiile ultramoderne din secolul trecut.
├Än centrul vechi, str─âdu┼úe pietruite ┼či ├«nguste se deschid ├«n Grand-Place. Imensa pia┼ú─â medieval─â, cu cl─âdiri bogat ornate ┼či o atmosfer─â plin─â de via┼ú─â, este una dintre cele mai frumoase din Europa. Pia┼úa este dominat─â de cl─âdirea prim─âriei ┼či de Muzeul Ora┼čului Bruxelles, sau Casa Regelui.a
Bruxelles are unul dintre cele mai interesante simboluri, c─âutat cu nesa┼ú de to┼úi turi┼čtii. A┼ča cum Turnul Eiffel este emblema Parisului sau Statuia Libert─â┼úii a New York-ului, Manneken Pis (statuia unui b─âie┼úei care urineaz─â) este simbolul ora┼čului Bruxelles. Nu se ┼čtie exact povestea statuii, aceasta fiind ├«nconjurat─â de numeroase legende. Cea mai popular─â spune c─â este statuia unui copil care a salvat Bruxelles-ul de la nimicire.
La sf├ór┼čitul Evului Mediu, olandezii asediau ora┼čul ┼či doreau s─â ├«l incendieze. C├ónd au dat foc fitilului, un copil r─ât─âcit a urinat pe fitil, salv├ónd astfel cetatea ┼či intr├ónd ├«n legend─â. O alt─â legend─â spune c─â acest copil s-a r─ât─âcit de p─ârin┼úii s─âi. Dup─â lungi c─âut─âri, tat─âl sau l-a g─âsit ├«n aceast─â pozi┼úie. ├Änc─â din secolul al XV-lea exista o statuie similar─â, din piatr─â, care a fost furat─â de mai multe ori. ├Än anul 1916 a fost ├«nlocuit─â de actuala statuie de bronz, creat─â de sculptorul Jerome Duquesnoy. Manneken Pis are o garderob─â impresionant─â de peste 750 de costume care sunt p─âstrate ├«n Casa Regelui din Pia┼úa Mare, vis-a-vis de Prim─ârie. Din anul 1987, Manneken are ┼či un echivalent feminin, Jeanneke Pis, pe care o ve┼úi descoperi ├«n apropiere.
Pe l├óng─â acestea, capitala Belgiei mai ofer─â numeroase alte atrac┼úii turistice ┼či locuri de distrac┼úie. Ultramarin v─â invit─â s─â descoperi┼úi Palatul Regal (Palais Royal), sediul NATO, Parlamentul European, Galeriile Saint Hubert (primele galerii comerciale din lume), Les Marolles (Cartierul tradi┼úional al ora┼čului, dominat de Palatul Justi┼úiei, cu numeroase restaurante, baruri ┼či magazine de antichit─â┼úi) ┼či multe altele.
Odat─â ajun┼či la Bruxelles, nu trebuie s─â rata┼úi bomboanele de ciocolat─â (ciocolateriile sunt la tot pasul ├«n centrul ora┼čului), berea belgian─â (├«n general foarte tare ┼či aromat─â) ┼či waffle (pr─âjituri tradi┼úionale cu diverse topinguri, ciocolat─â, miere, crem─â de fructe). Al─âturi de Amsterdam, Haga, sau Rotterdam, capitala Belgiei, Bruxelles, va face din aceast─â var─â o amintire unic─â, cu unul din cele mai frumoase circuite propuse de Ultramarin Timi┼čoara.

Comentarii

comentarii