Acasă Actualitate Băsescu e nemulţumit că siturile arheologice blochează lucrările autostrăzii Arad-Timişoara

Băsescu e nemulţumit că siturile arheologice blochează lucrările autostrăzii Arad-Timişoara

539
DISTRIBUIȚI

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat, sâmbătă după-amiază, nemulţumit că tot mai multe situri arheologice blochează lucrările pe traseul autostrăzii Arad-Timişoara, spunând că Guvernul a rezolvat problema exproprierilor, dar arheologii blochează derularea firească a proiectului.
Băsescu a spus că în România sunt cel puţin cinci proiecte mari de infrastructură care sunt blocate din cauza siturilor arheologice. El a spus că pentru evitarea acestor situaţii soluţia ar fi modificarea legislativă. "Sunt două sute de utilaje aici care stau până se dă descărcarea arheologică. Nu este permis aşa ceva", a afirmat Băsescu.
"Dacă tot vor să caute după cioburi, sunt sigur că ar găsi şi puţin mai la stânga sau la dreapta autostrăzii. Am rezolvat exproprierile şi acum am rămas cu siturile arheologice. Asta e problema la noi, că trebuie blocată autostrada din orice motiv. În Italia, dacă stăteau după situri arheologice nu se mai construia nimic. La noi, dacă se găseşte ceva pe traseul autostrăzii, se blochează lucrările", a afirmat preşedintele.
Întrebat când crede că va fi finalizată autostrada, termenul oficial fiind 2011, preşedintele a răspuns că, în opinia sa, va fi vorba de 2013. Responsabilii lucrărilor au declarat că acestea nu sunt blocate, ci doar în câteva puncte de pe traseu, unde arheologii au deschis situri de cercetare.
În luna martie, ministrul Transporturilor a semnat, la Arad, contractul de proiectare şi execuţie a centurii rutiere în regim de autostradă a municipiului Arad, parte din autostrada Arad-Timişoara. Costurile de construire a autostrăzii Arad-Timişoara sunt estimate la 270 de milioane de euro, cu TVA. Licitaţia de construcţii a fost câştigată de firmele Astaldi, din Italia, şi FCC Construction, din Spania. Din suma totală, 115 milioane de euro sunt alocaţi pentru lucrările la centura rutieră a municipiului Arad, pentru care s-a semnat, în 14 martie, contractul cu firma constructoare FCC Construction. Lucrările la întreaga autostradă Arad-Timişoara ar fi trebuit să înceapă în vara anului trecut, dar au existat mai multe probleme care nu erau rezolvate, inclusiv neclarităţi legate de proiectare.

Comentarii

comentarii