Acasă Actualitate Bucătăriile locale, cu mâncăruri tradiţionale, alternativă la restaurantele pensiunilor

Bucătăriile locale, cu mâncăruri tradiţionale, alternativă la restaurantele pensiunilor

DISTRIBUIȚI

Banatul are multe atracţii turistice minunate, interesante şi de memorabile pentru vizitatori, dar una dintre probleme este servirea mesei la locul unde sunt amplasate obiectivele. De acum, problema s-ar putea rezolva prin deschiderea unor ”bucătării locale” numite puncte gastronomice locale. Iar dacă privim spre anul 2021, al Capitalei Europene a Culturii, aceste bucătării ţărăneşti ar putea da lovitura!

Cei interesaţi trebuie să se adreseze Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor din judeţul respectiv (Timiş, Caraş Severin sau Arad), de unde vor primi toate informaţiile despre aceste locuri autorizate unde se prepară şi se servesc cu precădere alimente furnizate de producători locali.

Aceste bucătării particulare din locuinţele familiale pot fi incluse în circuitul turistic gastronomic din cadrul zonelor cu tradiţii gastronomice recunoscute şi care nu sunt încadrate ca pensiuni turistice, hoteluri, moteluri etc.

În primul rând, bucătăria trebuie să se racordeze la o reţea de apă, iar preparatele trebuie servite numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, a căror stare de igienă şi sănătate este în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Produsele trebuie să provină din ferme proprii sau de la producători locali autorizaţi/înregistraţi sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, iar mâncărurile preparate în aceste bucătării trebuie servite în aceeaşi zi. Un meniu poate cuprinde cel mult două feluri de supe, de felul doi şi desert, toate gătite în gospodărie, în ziua respectivă.

 Carnea roşie provenită de la bovine, porcine, ovine, caprine etc. este necesar să poarte marca de sănătate prin care se garantează ca a fost obţinută în unităţi autorizate sanitar veterinar supuse controlului oficial.

Banatul nu duce lipsă nici de produse agroalimentare de calitate, nici de reţete tradiţionale de preparate în casă, iar o zupă de găină cu tăiţei de casă şi un pui fript în tigaie, în cuptorul de pământ, cu crumpei natur şi murături alături, sarmele mari în foi de varză murată, cu mămăligă şi un ştrudel cu mac, bat orice meniu sofisticat şi străin de gusturile noastre.

Comentarii

comentarii