Acasă Economic În Bucureşti şi în Timiş, rata şomajului este sub 2%. În Vaslui,...

În Bucureşti şi în Timiş, rata şomajului este sub 2%. În Vaslui, Teleorman şi Mehedinţi, unu din zece oameni apţi de muncă nu lucrează

DISTRIBUIȚI

Piaţa muncii din România se confruntă cu cea mai acută criză de personal din ultimele două decenii, dar cu toate acestea există în continuare judeţe în care rata şomajului este de peste 10%, ceea ce înseamnă că unu din zece locuitori apţi de muncă nu lucrează, scrie Ziarul Financiar.

În Vaslui, de exemplu, rata şomajului este de 10,19%, fiind de peste 2,5 ori mai mare decât media înregistrată la nivel naţional (de 4,02% în decembrie 2017), arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Pe locul doi în topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel al şomajului este Teleorman: cu o rată de 10,02% a şomajului, în judeţul situat la o distanţă de aproximativ 80 km de Capitală există aproape 15.000 de şomeri. De asemenea, Mehedinţi, unul dintre cele mai sărace judeţe din punctul de vedere al investiţiilor, are un şomaj de 9,4% şi aproape 9.800 de şomeri. Cum se explică şomajul atât de ridicat în aceste judeţe în contextul în care angajatorii se plâng tot mai mult de lipsa de candidaţi?

„Am avut angajaţi şi în Moldova şi în Teleorman care să recruteze personal de acolo şi să îi aducă în zonele din centrul şi din vestul ţării unde se fac angajări. Am renunţat să mai încercăm să facem asta, candidaţii disponibili de acolo pur şi simplu nu vor să lucreze, preferă să stea pe ajutoare sociale”, a explicat Horia Bugarin, directorul general al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară IHM Total Consult din Timişoara, potrivit Ziarul Financiar.

Într-adevăr, datele publicate de Ministerul Muncii pentru primele nouă luni ale anului tre­cut arată că, din totalul celor aproape 240.000 de români care primesc venit mi­nim garantat (care variază între 140 de lei şi 530 de lei pe lună, în funcţie de numărul de persoane din familie), cei mai mulţi (câte peste 8.000) sunt în judeţele care au şi şomaj peste media naţională, respectiv Olt, Dâmboviţa, Iaşi, Teleorman sau Vaslui. Din această listă excepţie face Iaşiul, al doilea cel mai mare judeţ din ţară după numărul locuitorilor, care are totuşi un şomaj scăzut, de 4%. Pe lângă Vaslui, Teleorman şi Mehedinţi, în topul judeţelor cu rate ale şomajului ridicate se mai află Dolj (8,8%), Buzău (8,6%), Galaţi (7,8%), Olt (7,4%), Ialomiţa (6,7%), Bacău (6,6%) şi Gorj (6,3%).

La nivel naţional, rata şomajului la finalul lunii decembrie a anului trecut a fost de 4,02%, ceea ce înseamnă că existau aproximativ 351.000 de şomeri la nivelul întregii ţări. Dintre aceştia, numai 21% (adică aproape 73.000 de persoane) primeau indemnizaţii de şomaj, restul fiind în evidenţele agenţiei de ocupare pentru că îşi doresc ca acestea să îi ia în calcul atunci când apar oportunităţi de noi locuri de muncă.

Ilfov este judeţul cu cel mai scăzut nivel al şomajului, cu o rată de numai 0,6% şi 1.200 de şomeri. De asemenea, în Timiş rata şomajului este de 1% (3.540 de şomeri), în Arad de 1,5% (3.245 de şomeri), iar în Municipiul Bucureşti şomajul este de 1,53% (cu aproape 18.300 de şomeri înregistraţi). „În Timiş cred că şomajul real este sub 1%, dacă luăm în calcul şi câte relocări se fac aici din alte zone. În continuare vin noi investitori aici, pentru că au nevoie de oameni calificaţi. Iar acolo unde nu este nevoie de un volum mare de oameni, sunt dispuşi să ofere salarii puţin mai mari pentru a-i atrage. Cu toate acestea, le-a fost greu să înţeleagă noilor investitori măsura pri­vind transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, a fost un şoc pentru ei până le-am explicat că este o mutare administrativă”, a mai spus Horia Bugarin, care conduce o companie cu 2.400 de angajaţi. El spune că majoritatea angajatorilor din Timiş au crescut salariile brute ale angajaţilor pentru a menţine netul şi că, în medie, salariile anagajţilor din zonă au crescut cu 5% peste nivelul dat de transferul de contribuţii. În clasamentul judeţelor cu şomaj scăzut se mai află Cluj (cu o rată a şomajului de 2% în decembrie), Sibiu (2,4%), Bihor (2,4%), Braşov (2,8%), Prahova (3%) şi Bistriţa-Năsăud (3%).

 

Comentarii

comentarii