Acasă Actualitate Bucuria de a fi propriul tău stăpân! De ce românii nu își...

Bucuria de a fi propriul tău stăpân! De ce românii nu își deschid o afacere? Răspunsul prof. Marian Mocan

DISTRIBUIȚI

Conferința „Bucuria de a fi propriul tău stăpân – meseria, brățară de aur” a avut loc, sâmbătă 19 iunie, la Hotelul Timișoara, organizată de eurodeputata umanistă Maria Grapini, cu sprijinul colegilor de la PPU-sl Timiș.

Invitați speciali au fost prof. univ. ing. dr. ec. Marian Mocan – decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi, din cadrul Universității Politehnica Timișoara, dr. Adrian Pășcuță – directorul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Timișoara, ing. Ioan Urda, specialist pe securitatea muncii în silvicultură, președintele PPU-sl Timiș, Adrian Onica, șeful Biroului pentru Piața Muncii din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, Stana Stoianov, Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timișoara, precum și reprezentanți ai ITM Timiș, ai mediului academic, antreprenori etc.

Prof. Marian Mocan a încercat să explice de ce românii nu își deschid afaceri, fiindcă mulți, cu siguranță, ar dori să aibă o afacere, dar nu și-o pun în practică. Oare de ce? ”Un răspuns este că nu au curaj, dar să nu uităm că România are printre cele mai mici impozite din UE din punct de vedere al firmelor. 16% impozit pe profit sau 1 -2 -3% la cifra de afaceri, iar în alte țări este de 45 -50% impozit pe venit. Nu putem să spunem că la noi e cel mai rău”, a subliniat prof. Mocan. Grapini i-a răspuns că așa este, sunt cele mai mici impozite, dar pe de altă parte România se află pe primul loc la costul cu forța de muncă.

În continuare, prof. Mocan a vorbit despre ce înseamnă antreprenoriatul și antreprenorul: ”Antreprenoriatul este un proces ce constă în identificarea și urmărirea unei oportunități de afaceri în scopul valorificării. Este un mod de gândire pentru tine, dar și pentru alții. Când ești antreprenor nu ai numai grija ta, ci în primul rând ai grija altora – a angajaților. Un antreprenor nu lucrează opt ore, ci 10 -12-14 ore pe zi, chiar sâmbăta și duminica de multe ori și nu se plânge că nu are cui, doar lui sau în familie. Un antreprenor are foarte multe probleme, dar dacă nu încerci să faci ceva nu vei face nimic niciodată. Dacă pleci de la început cu ideea că e prea greu, nu vei reuși nimic. Antreprenorul este persoana care a identificat o oportunitate de afacere și este dispusă să își asume riscuri pentru a o pune în practică. Riscul înseamnă bani câștigați de obicei. Meseria poate fi practicată în cadrul unei firme unde ești condus de un șef, să lucrezi singur sau să fii un antreprenor. Cel mai indicat este când un antreprenor își pune în practică o firmă pe baza meseriei pe care o cunoaște. Meseria să fie hobyul lui, să o facă din plăcere. Când faci meseria de plăcere nu te mai duci la lucru să muncești, ci o faci din placere. Eu sunt profesor univeristar și mă duc la serviciu din plăcere, nu o fac din obligație, ci din plăcere. În concluzie, identifică o oportunitate de afaceri și fă-ți un plan de afaceri cu alternative, să vezi ce bani și resurse ai, și dacă ești dispus să îți asumi un risc mergi înainte și puneți în practică planul de afaceri”, a fost mesajul prof. Mocan.

“Sunt foarte fericită că am început la Timișoara o asemenea conferință Bucuria de a fi propriul tău stăpân – meseria, brățară de aur”. Mulțumesc domnului Ioan Urda, președintele PPU-sl Timiș și echipei mele de la cabinetul de europarlamentar de la Bruxelles și de aici pentru sprijinul pe care mi l-au dat în organizare acestei conferințe. Săptămâna viitoare voi fi la Iași, în iulie, la Brăila. Voi face această caravană prin țară pentru a mă întâlni cu oamenii să vorbim de aceste două lucruri, fiindcă au o legătură cele două titluri. Meseria brățară de aur și bucuria de a fi propriul tău stăpân. Bucuria de a fi propriul stăpân mai are și o altă latură. Cine vrea mai mult își poate folosi vocația și porni o afacere. Cred că se poate să îți deschizi o afacere prin comunicare, prin transfer de informații, prin întrebări, cu sprijinul unor politici publice  care să ajute și cetățeanul și întreprinzătorul. Atunci împreună, prin solidaritate, prin unitate putem să depășim obstacolele grele. Totul trebuie gândit în context european, fiindcă noi nu putem să fim desprinși de Uniunea Europeană unde ne aflăm și unde sunt anumite reguli“, a fost mesajul eurodeputatei Maria Grapini.

La conferința organizată sâmbătă la Timișoara – “Bucuria de a fi propriul tău stăpân – meseria brățară de aur”, participanții au primit un chestionar la care să răspundă care ar fi primele trei priorități ale României?

Mulți au considerat că toate, dar rezultatul la cele 100 de chestionare a fost următorul:

Locul 1-Sprijin și măsuri financiare pentru IMM-uri

Locul -2:Acordarea de asistență financiară și subvenții agricultorilor

Locul-3:Eliminatea evaziunii fiscale

Locul-4:Mărirea pensiilor

Locul-5:mărirea alocațiilor

Locul-6:scăderea costurilor pe forță de muncă

Locul-7:măsuri de susținere a turismului

Locul-8:Creșterea protecției consumatorului față de produsele contrafăcute

Au fost multe chestionare care le-au arătat pe toate cele opt probleme pe primul loc! Aceste rezultate vor fi înaintate instituțiilor responsabile pentru a vedea care sunt prioritățile românilor și de care să țină cont în deciziile ce le vor lua pe viitor.

Comentarii

comentarii