Acasă Rețete culinare Budincă de mămăligă şi prăjituri cu nucă – delicatese în zilele de...

Budincă de mămăligă şi prăjituri cu nucă – delicatese în zilele de post

DISTRIBUIȚI

budinca mamaligaO supă de cartofi cu tăiţei sau o budincă de mămăligă s-ar putea numără printre preparatele pe care gospodinele le pot pune pe masă în zilele de post. Dacă la acestea adăugăm şi o prăjitură cu nucă, meniul ar fi complet, sănătos şi gustos.
Maica Lucia din Timişoara dezvăluie secretele preparării acestor mâncăruri mai puţin sofisticate, dar delicioase.
Pentru patru persoane, supa de cartofi cu tăiţei se prepară dintr-un kg de cartofi, două cepe potrivite, o legătură mică de leuştean proaspăt, ulei, puţină boia.
”Ceapa o îmblânzim cu puţin ulei cald pe foc, punem şi sare după gust, o lăsăm să se înmoaie, apoi adăugăm o lingură de boia să se prăjească puţin, după care adăugăm cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cuburi, adăugăm cam 4-5 căni bune de apă şi lăsăm să fiarbă bine. Când apa dă în clocot se adaugă tăiţeii sau macaroanele de post (fără ou). Când totul este bine fiert, stingem focul şi tocăm câteva fire de leuştean proaspăt”, spune maica Lucia.
Pentru felul doi, maica Lucia propune o mămăligă pripită, făcută dintr-un kilogram de făină de mălai, apă şi sare. Separat, o varză dulce, potrivit de mare, spălată şi tăiată fideluţe, se căleşte cu o ceşcuţă de ulei, se poate adăuga şi puţin chimen. ”Apoi, într-o tavă bine unsă, se aşterne un rând de mămăligă, un rând de varză călită şi tot aşa, vreo 4 straturi. Se lasă la cuptor vreo 10-15 minute să se rumenească şi se consumă caldă”, explică maica Lucia.
Pentru desert – prăjitură cu dulceaţă şi nuci – este nevoie de 3 căni (de 300 ml) de făină, 1 cană de cartofi fierţi şi zdrobiţi, 1 cană zahăr, 1 praf de copt, 1 plic zahăr vanilat, 200 ml ulei. ”Făina, cartofii zdrobiţi fin şi zahărul se amestecă, apoi se adaugă praful de copt desfăcut într-o lingură de oţet, se adaugă zahărul vanilat şi începem să turnăm uleiul, treptat. Amestecăm totul şi împărţim aluatul în trei foi pe care le întindem, separat, pe dosul tăvii şi facem trei foi pentru prăjitură”, adaugă aceasta.
Dar reţeta nu s-a terminat. ”Pentru umplutură, fierbem 300 de grame de nucă măcinată în apă cu puţin zahăr, până devine o pastă. Apoi ungem prima foaie cu puţină dulceaţă şi cu un strat de pastă de nucă, adăugăm o nouă foaie şi tot aşa, până terminăm foile şi umplutura. Glazura o facem din 7 linguri de zahăr, care se pun într-un ibric cu apă, se mai adaugă 1 lingură de cacao şi 2 linguri de ulei şi se lasă la foc moale, până se îngroaşă totul. Se lasă să se răcească şi ungem foaia de deasupra prăjiturii”, ne mai spune maica Lucia. La final, prăjitura se taie felii.

Comentarii

comentarii