Acasă Actualitate Bugetarii se pregătesc de proteste

Bugetarii se pregătesc de proteste

DISTRIBUIȚI

„Situaţia este foarte complicată şi, din păcate, acest guvern nu conştientizează”, spune Adrian Negoiţă, secretarul executiv al PSD Timiş
Valul de disponibilizări ce ameninţă sistemul bugetar a creat un val de nelinişte în toate sectoarele ce urmează să fie afectate de măsurile decise de guvern, considerate de social-democraţi ca fiind „heirupiste”. Mii de bugetari ar urma să fie daţi afară. Profesori, funcţionari publici, ceferişti etc. ar urma să intre în şomaj după aplicarea hotărârii de guvern. Mai grav este, după spusele lui Adrian Negoiţă, secretar executiv al PSD Timiş şi lider al CNSLR Frăţia Timiş, că nu există nicio garanţie, în prezent, că cei care vor fi puşi pe liber vor primii şi salarii compensatorii.

Drept urmare, sindicatele se pregătesc de proteste, începând ca de miercuri să picheteze Ministerul Administraţiei şi Internelor. O altă mare nemulţumire a bugetarilor este că măsurile sunt luate de Guvernul Boc fără niciun fel de consultări cu cei afectaţi. „Din păcate, Guvernul Boc ne pregăteşte zilnic câte o surpriză, pe stilul de judecată noaptea şi scoaterea unei ordonanţe sau hotărâri a doua zi, fără discuţii sau consultări”, spune Adrian Negoiţă. Primii care vor începe protestele la minister sunt sindicaliştii din învăţământ, de la „Spiru Haret”, cei din sistemul de finanţe-bănci, dar şi alţi bugetari. Dacă nu vor găsi înţelegere la guvern, ceea ce este foarte probabil, protestele vor continua săptămânal.

CFR Marfă Timiş dispare

Conform spuselor lui Negoiţă, dacă planurile guvernului vor fi puse în aplicare, CFR Marfă ar urma să dispară din Timiş, urmând ca de aici să fie daţi afară aproximativ 910 oameni. De la CFR Călători, în Timiş ar urma să fie disponibilizaţi 310 angajaţi. În consecinţă, dacă la Lugoj, spre exemplu, o societate ar dori să transporte două vagoane de marfă, nu ar mai putea, pentru că nu ar mai exista oamenii necesari funcţionării serviciului de transport marfă.

Licee vocaţionale şi şcoli, în prag de desfiinţare

Un pericol imens paşte şi liceele vocaţionale şi de învăţământ alternativ din Timişoara, dar şi o serie de şcoli din judeţ. Dacă finanţarea per copil ar urma să scadă de la 6.000 de lei la 3.000 de lei şi clasele nu ar putea să aibă mai puţin de 22-25 de copii, în pericol de desfiinţare s-ar afla Liceul de Muzică Ion Vidu, Liceul de Arte Plastice sau Liceul Waldorf. În plus, mai multe şcoli din comunele timişene ar urma să fie închise, iar multe clase cu predare în limba maternă ar avea aceeaşi soartă. „Vom pierde multe cadre didactice specializate din liceele vocaţionale. Aceste licee sunt în pericol de a fi închise, pentru că la o grupă de pian, vioară sau flaut nu se poate preda la 30 de copii odată. Sunt licee cu tradiţie şi rezultate deosebite şi ar fi păcat să dispară”, spune acelaşi Negoiţă. Guvernul a lăsat însă o portiţă de salvare a acestui tip de instituţii de învăţământ, pasând responsabilitatea primăriilor. Acestea ar urma să se ocupe de salarizarea angajaţilor liceelor pe care ar dori să nu le lase să dispară. „Am cerut Direcţiei Patrimoniu ca până săptămâna viitoare să analizeze situaţia, discutând şi cu Inspectoratul Şcolar Timiş, să ştim date exacte, număr de elevi şi de cadre didactice, ca să avem o radiografie clară a sistemului de învăţământ din Timişoara, pentru a vedea vom prelua, eventual”, spune viceprimarul Timişoarei, Sorin Grindeanu. În prag de dispariţie se află şi o serie de şcoli din comunele timişene, unde numărul de elevi este prea mic. Urmarea iminentă ar fi că elevii rămaşi fără şcoli în comună ar abandona cartea, deoarece nu există destule microbuze pentru transportul şcolar, fiind vorba chiar de zeci de kilometri între localităţi.

 

Comentarii

comentarii