Acasă Actualitate Buldozerele lui Fritz au distrus grădina unor timișoreni. Doi soți se luptă...

Buldozerele lui Fritz au distrus grădina unor timișoreni. Doi soți se luptă de ani de zile să-și apere dreptul de proprietate

DISTRIBUIȚI

De ani de zile, doi timișoreni, soții Doru și Andrea Laichici, se luptă cu instituțiile statului pentru a-și recupera grădina casei lor de pe strada Drubeta nr. 62 din Timișoara.

Se luptă pentru proprietatea lor, ocrotită de Constituție. Totul a pornit de la un abuz administrativ, iar nenumăratele petiții și încercări de rezolvare pe cale amiabilă au fost fără rezultat. Prin urmare, în 13 februarie 2024, cei doi soți au dat în judecată Primăria Timișoara, Prefectura Timiș, Comisia Județeană și Comisia Locală de fond funciar și Direcția de Asistență Socială. Timișorenii cer stabilirea dreptului de proprietate privată asupra unui teren, care a aparținut imobilului de pe strada Drubeta nr. 62. Conform extrasului de carte funciară, la nivelul anilor 1950, imobilul a fost naționalizat, în baza celebrului Decret nr. 92. Ulterior, casa și grădina de 1547 mp au intrat în folosința Sfatului Popular care, înainte de predarea bunului către clasa muncitoare, a transformat, pe hârtie, construcția din locuință unifamilială, într-un imobil cu cinci apartamente, închiriate apoi de fostul ICRAL. În acte însă a rămas tot casă unifamilială cu o grădină de 1547 mp, iar apartamentele au fost vândute chiriașilor pe baza Legii nr. 112/1995.  Astfel, în perioada 21 aprilie 1997 – 26 martie 1998, imobilul de strada Drubeta nr. 62 a devenit proprietate privată, în întregime.

Problemele au apărut când noii proprietari au vrut să-și intabuleze locuințele. Înainte de operațiunea de apartamentare, a fost realizată, în mod greșit o lucrare de dezmembrare a terenului de pe strada Drubeta nr. 62, în suprafață de 1547m2. Astfel, imobilul a fost împărțit în două parcele: o casă cu curte de 841mp și un teren intravilan (fără construcții) de 706 mp. Cel care a realizat dezmembrarea a recunoscut și în fața instanței greșeala. Dar zarurile au fost aruncate. Prin urmare, suprafața de 706 m2, liberă de construcții, a rămas la vechiului proprietar, adică statul roman, în folosința Primăriei Timișoara, care s-a și intabulat într-o nouă carte funciară. Cealaltă parcelă de teren, obținută din dezmembrare, plus construcția, a fost transcrisă, în cote părți, celor 5 proprietari ai imobilului, cu mențiunea clară că părțile comune indivize sunt, pe lângă terenul construit și neconstruit, și fundațiile, WC-ul din curte, magazia și spălătoria. Construcțiile se regăseau, fizic, la data dezmembrării, pe parcela de teren a Primăriei Timișoara, cea liberă de construcții. În anul 2015, apartamentele au intrat printr-o serie de acte de vânzare-cumpărare în posesia soților Doru și Andrea Laichici.

Iar de atunci ci doi încearcă să își reîntregească proprietatea. La început, pe cale amiabilă, apoi prin justiție. În 2021, soții Laichici au acceptat oferta Primăriei Timișoara de a renunța la proces, renunțare condiționată de reîntregirea proprietății și cumpărarea terenului de sub casă, în baza Legii 87/2020 privind dobândirea drepturilor de proprietate asupra curților. Doar că s-au trezit păcăliți, din nou, de municipalitate. În martie 2022, primăria a răspuns că nu consideră oportună alipirea celor două parcele, care au făcut parte integrantă din aceeași proprietate, conform istoricului de carte funciară. A urmat o nouă încercare, în anul 2023, când au fost depuse și expertize tehnice care demonstrează, dincolo de orice dubiu, că anexele și betoanele de pe terenul Primăriei Timișoara sunt parte integrate a construcției aflată în proprietatea soților Laichici. Dar nu s-a rezolvat nimic. Prin urmare, pe 13 februarie 2024, proprietarii imobilului au pornit un nou proces împotriva Primăriei Timișoara, cu obligația de a anula dezmembrarea terenului și de a le reîntregi proprietatea, conform legii.

Dar, a intrat pe fir primarul Fritz, ”luptătorul” cu ”mafia imobiliară” și ”eliberatorul” de terenuri. Care, având în spate clica USR, forțează emiterea HCL 425 din 24 septembrie 2024, prin care, Primăria Timișoara, deși știa că e în litigiu cu terenul de mai bine de un an de zile, a transmis dreptul de administrare asupra parcelei către Direcția de Asistență Socială Timișoara. Perversa manevră a fost continuată imediat de intrarea în grădina oamenilor a utilajelor primăriei. În timp record, zona a fost defrișată, iar construcțiile au fost dărâmate. Imediat au fost aduse camioane cu balast dar și două containere în care au urma să fie cazați asistați social.

Doru și Andrea Laichici au cerut municipalității să suspende efectele H.C.L. 425/2024, să înceteze contractul de administrare nr. 6/30.09.2024 încheiat cu Direcția de Asistență Socială Timișoara si să solicite revenirea la situația anterioară de carte funciară. De asemenea, pentru a preîntâmpina pagubele prin utilizarea resurselor publice în contextul avansării lucrărilor publice, pe care le-au constatat demarate la terenul situat pe str. Drubeta nr. 62, soții au cerut oprirea lucrărilor și să nu se eliberaze autorizații de construire pentru parcela de teren în suprafață de 706 mp.

În plângerea prealabilă transmisă Consiliului Local Timișoara, soții Laichici cer


să se aștepte până la soluționarea celor două proceduri pendinte care privesc acest bun imobil, respectiv, până la soluționarea Cererii de atribuire a parcelelor de teren nr. top. 14023/1, înscris în CF nr. 430491 Timișoara (CF vechi nr. 5782), în suprafață de 706 mp, situat în Municipiul Timișoara, str. Drubeta nr. 62 jud. Timiș nr. top. 14023/2, înscris în CF nr. 407274 Timișoara (CF vechi nr. 123165/A), în suprafață de 841 mp, situat în Timișoara, str. Drubeta nr. 62, jud. Timiș, formulate în baza Legii 87/2020, aflată în prezent la Instituția Prefectului Județului Timiș, Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor (contestație înregistrată sub nr. 8831/23.08.2021) și a Dosarului nr. 603/30/2024 al Tribunalului Timiș, aflat în faza de FOND, având ca obiect anulare act administrativ și obligarea Municipiului Timișoara și a Consiliului Local Timișoara să emită/adopte actele administrative prin care proprietarul actual al celor două terenuri să decidă asupra cererii formulate de proprietarii imobilului.

Plângerea prealabilă cu nr. MTM2024- 041029/21.10.2024 depusă de Doru Laichici Andreea Laichici va fi pe ordinea de zi a Ședință de plen ordinară a CLT din 29.10.2024. Consilierii locali au șansa ca în ultima lor ședință de plen să îndrepte o nedreptate făcută unor timișoreni de bună credință de greșelile pornite de la comuniști și agravate de administrațiile locale.

Comentarii

comentarii