Acasă Actualitate Buşoi cere UE să nu accepte frauda electorală din Republica Moldova

Buşoi cere UE să nu accepte frauda electorală din Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

Cristian_BusoiProtestele şi violenţele din Republica Moldova i-au pus pe toţi pe jar. Oamenii au pus pe picioare acolo o adevărată  mişcare de revoltă. Europarlamentarul Cristian Buşoi, membru al Biroului Politic Central al PNL, i-a adresat lui Javier Solana, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi de Securitate Comună şi lui Benita Ferrero – Waldner, comisarul responsabil de relaţiile externe şi politica europeană de vecinătate, o scrisoare cu privire la situaţia din Republica Moldova. Cristian Buşoi a solicitat ca instituţiile europene să nu accepte frauda electorală din Republica Moldova şi să se implice în găsirea unor modalităţi de rezolvare a situaţiei grave care ameninţă să degenereze în continuare.
„Campania electorală s-a desfăşurat cu mari neregularităţi, opoziţia a fost hărţuită, liderii partidelor de opoziţie nu au avut acces la televiziunea publică, iar instituţiile oficiale ale statului au făcut campanie deschis pentru comuniştii aflaţi la putere.
De asemenea, tipărirea a 200.000 de buletine de vot suplimentar faţă de numărul de electori aflaţi pe liste, precum şi numărul foarte mare de votanţi pe listele suplimentare sau de nume care nu mai corespundeau cu realitatea nu sunt decât dovezi foarte clare că voinţa cetăţenilor din Moldova a fost viciată de dorinţa guvernului comunist de a se perpetua la putere.
De aceea, oficialii europeni nu trebuie să se grăbească în a declara că alegerile au fost în mare parte corecte şi ar trebui să se implice în a cere autorităţilor electorale din Republica Moldova să trateze cu responsabilitate contestaţiile şi să pună la dispoziţia partidelor din opoziţie listele electorale”, a declarat Cristian Buşoi.
Europarlamentarul, în acelaşi timp şi preşedinte al PNL Timiş, este convins că violenţele nu reprezintă o soluţie, protestele ar trebui să fie paşnice, iar protestatarii nu ar trebui să răspundă provocărilor şi nici să comită acte de violenţă.
Dar şi oficialii europeni ar trebui să fie fermi în a cere autorităţilor moldovene să nu folosească forţa împotriva manifestanţilor şi să se implice într-un dialog constructiv cu partidele liberale din opoziţie şi cu societatea civilă, pentru a găsi soluţii de detensionare a situaţiei.
„Uniunea Europeană trebuie să susţină în continuare parcursul european al Republicii Moldova, dar nu poate rămâne impasibilă la manifestările de încălcare a drepturilor omului sau la încercarea autorităţilor de a falsifica voinţa cetăţenilor de schimbare şi de transformare a Republicii Moldova într-un stat cu adevărat democratic şi prosper”, a spus Cristian Buşoi.

Comentarii

comentarii