Acasă Actualitate „Bustul de la Scorniceşti al lui Ceauşescu este o jignire la adresa...

„Bustul de la Scorniceşti al lui Ceauşescu este o jignire la adresa întregii naţiuni”

DISTRIBUIȚI

Spune viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza
Viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza, preşedinte al PNŢCD Timişoara, se declară total împotriva iniţiativei unui nepot de-al lui Nicolae Ceauşescu de a amplasa la Scorniceşti un bust al fostului dictator. Nemulţumirea este cu atât mai mare cu cât anul acesta se împlinesc 20 de ani de la Revoluţia din 1989, când la Timişoara şi în alte oraşe din ţară s-a vărsat sânge pentru a opri dictatura lui Ceauşescu. „Am primit cu surprindere vestea că, la 20 de ani de la Revoluţia din 1989, Nicolae Ceauşescu urmează să fie omagiat de nepotul lui, Emil Bărbulescu, cu o statuie care va fi amplasată în mijlocul localităţii Scorniceşti. Conform declaraţiilor lui Emil Bărbulescu, această iniţiativă a sa a obţinut deja aprobarea Consiliului Local Scorniceşti. Este ruşinos că, la 20 de ani de la Revoluţie, un consiliu local ales poate să îşi dea aprobarea pentru ridicarea unei statui care să îl omagieze pe cel care a condus sistemul comunist în România, timp de mai bine de un sfert de secol. UN astfel de gest este un afront nu numai la adresa celor care şi-au dat viaţa în decembrie 1989, pentru a elibera România de sub jugul comunist, ci o jignire la adresa întregii naţiuni”, declară Adrian Orza, viceprimar al Timişoarei. Edilul timişorean spune că executivul Primăriei Timişoara va trimite o adresă oficială municipalităţii din Scorniceşti, prin care să-şi afirme nemulţumirea faţă de eventuala amplasare a bustului fostului dictator.
Consilierul judeţean ţărănist Viorel Sasca spune că a discutat pe această temă şi cu reprezentanţii asociaţiei ALTAR 1989, urmând a se organiza o serie de acţiuni de dezaprobare a demersului de la Scorniceşti. „Familiile îndoliate încă plâng, pentru că nu se cunosc criminalii eroilor de la Revoluţie, împuşcaţi din ordinul lui Ceauşescu. Ceauşescu a fost, fără îndoială, un criminal”, spune Sasca.
   
Preambul al evenimentelor comemorative
În altă ordine de idei, la Timişoara se va organiza, la începutul lunii noiembrie, un preambul al evenimentelor comemorative ale Revoluţiei din 1989, printre care şi prezentarea unei instalaţii de mari dimensiuni, reprezentându-l pe Lenin cu capul în jos. În perioada 3-8 noiembrie 2009, în Piaţa Victoriei va fi expus HOT AIR, o instalaţie de mari dimensiuni, realizată la Universitatea Michigan din Statele Unite, de către prof. Anca Trandafirescu. Proiectul îşi propune să comemoreze cei douăzeci de ani care au trecut de la Revoluţia de la Timişoara din decembrie 1989. Realizat din folie de polipropilenă, HOT AIR este o instalaţie temporară, gonflabilă, de mari dimensiuni, atât cu scop comemorativ, de valorizare a Revoluţiei, cât şi cu unul educativ, promotoarea proiectului intenţionând să realizeze în interiorul structurii şi o serie de workshop-uri despre structurile gonflabile pentru studenţii Facultăţii de Arhitectură şi pentru cei de la Facultatea de Artă. În aceeaşi perioadă, în interiorul HOT AIR, TVR Timişoara va prezenta două filme sub genericul "Amintire după 20 de ani". Este vorba despre primul şi ultimul film, realizate de TVR Timişoara despre Revoluţia din Decembrie 1989. Tot în Piaţa Victoriei, în aceeaşi perioadă, Fundaţia Triade va desfăşura proiectul de artă contemporană LIBERT-A(r)TE, în cadrul căruia artişti plastici din generaţia tânără vor rememora, reinterpreta şi readapta sloganele din timpul Revoluţiei din decembrie 1989. În plus, viceprimarul Adrian Orza spune că se doreşte ca pe tramvaiele din Timişoara să fie expuse fotografii cu evenimentele din 1989 de la Timişoara.

Comentarii

comentarii