Acas─â Actualitate Butoiul cu pulbere de la CFR

Butoiul cu pulbere de la CFR

344
DISTRIBUIȚI

Spectrul ┼čomajului ┼či lipsa salariilor au ├«ngrozit angaja┼úii
“Calea ferat─â se confrunt─â cu chestiunea masivelor restrucutur─âri. Omul este speriat –f─âr─â bani ┼či fara loc de munc─â –atunci de ce s─â mai munceasc─â?”, a declarat Ioan Bolo┼č, liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotiv─â, din cadrul Regionalei CFR Timi┼čoara.

Gara de NORD TIMISOARASindicali┼čtii de la Regionala CFR Timi┼čoara atrag aten┼úia c─â greva de la CFR de miercuri, 10 iunie, a fost o grev─â spontan─â a angaja┼úilor (impega┼úilor de mi┼čcare) nu a sindicatelor, fiindc─â oamenii nu ┼či-au primit salariile pe luna mai. “Nu este o grev─â f─âcut─â de sindicate. Atunci, c├ónd sindicatele organizeaz─â o grev─â o stabilesc din timp ┼či este anun┼úat─â ├«n pres─â ┼či peste tot –data ┼či ora. Ac┼úiunea de miercuri 10 iunie este o decizie spontan─â-unilateral─â a salaria┼úilor nemul┼úumi┼úi c─â sunt restan┼úe ├«n salarizare de o lun─â ┼či mai multe  zile, iar alte drepturi salariale nu sunt pl─âtite de mai multe luni. A fost o ac┼úiune a fiec─ârui angajat ├«n parte, nu o decizie a unei organiza┼úii sindicale”, a declarat Ioan Bolo┼č.

Uite salariile, nu sunt salariile !

Miercuri, dup─â ora 11, mai multe trenuri au fost blocate ├«n g─âri. Trei trenuri au fost oprite ├«n Gara de Nord Bucure┼čti, dintre care unul spre direc┼úia Timi┼čoara, un tren, ├«n Gara Chitila ┼či patru, ├«n Gara Titu. Impega┼úii de mi┼čcare nu au mai vrut s─â coordoneze activitatea, iar din aceast─â cauz─â mecanicii de locomotiv─â nu au mai putut s─â porneasc─â la drum cu trenurile.
CFR reprezint─â la ora actual─â una dintre cele mai grave probleme, nerezolvat─â de ani de zile. Nemul┼úumirile angaja┼úilor sunt at├ót de mari, ├«nc├ót niciodat─â nu se ┼čtie c├ónd vor abandona lucru pentru a se r─âzvr─âti. Sindicali┼čtii sus┼úin c─â CFR st─â pe un butoi de pulbere. Chestiunea mai dificil─â este c─â nici sindicatele nu-i mai pot controla. Condi┼úiile foarte grele de munc─â ┼či ├«n regim cazon, coroborate cu salariile mici ┼či neacordate la timp le creeaz─â cele mai mari neajunsuri angaja┼úilor. ├Än aceast─â conjunctur─â de criz─â economic─â, s-a ab─âtut asupra lor ┼či spectrul disponibiliz─ârilor. Cauza grevei spontane de miercuri a fost faptul c─â salaria┼úii nu au primit banii pe card ┼či nu au mai suportat am├ónarea ┼či promisiunile administra┼úiei CFR. Pe de cealalt─â parte, reprezentan┼úii adminstra┼úiei au spus c─â banii erau b─âga┼úi pe card, dar sistemul bancar nu a func┼úionat.

220 de angaja┼úi trimi┼či la pensie, la Regionala CFR Timi┼čoara
 
├Äntrebarea care se ridic─â este: “Se va extinde greva la nivelul ├«ntregii ┼ú─âri?”. Ioan Bolo┼č a declarat c─â, ├«n acest moment, situa┼úia la CFR este foarte critic─â. Nimeni nu ┼čtie nimic ce se poate ├«nt├ómpla. “Spectrul disponibiliz─ârilor planeaz─â asupra fiec─ârui angajat. Nimeni nu poate anticipa nimic. Calea ferat─â se confrunt─â cu chestiunea masivelor restrucutur─âri. Omul este speriat –f─âr─â bani ┼či fara loc de munc─â –atunci de ce s─â mai munceasc─â?! Compania Na┼úional─â CFR SA are restan┼úe mari ├«n plata drepturilor salariale, la fel sunt restan┼úe ├«n Compania Na┼úional─â de Transport Feroviar “Marf─â”. Singura care ┼či-a pl─âtit ├«n dou─â tran┼če restan┼úele salariale a fost Compania Na┼úional─â de Transport Feroviar C─âl─âtori”, a spus liderul timi┼čorean de sindicat.
Pierderile sunt foarte mari la CFR, de aceea nici bani nu sunt pentru salarii, iar la nivel na┼úional vor fi trimi┼či ├«n ┼čomaj 3.400 de angaja┼úi. Ministrul Transpoturilor, Radu Berceanu, a declarat c─â la CFR “Marf─â” traficul ┼či ├«ncas─ârile sunt la jum─âtate, f─â┼ú─â de perioada similar─â din 2008, iar ├«n aceste condi┼úii trebuie luate m─âsuri pentru rezolvarea situa┼úiei. Sindicali┼čtii acuz─â ┼či faptul c─â transportul feroviar nu este luat ├«n seam─â nici de guvern ┼či majoritatea banilor sunt aloca┼úi numai pentru transportul auto clasic pe str─âzi ┼či ┼čosele, de aceea ┼či oamenii ┼či agen┼úii economici se ├«ndreapt─â c─âtre transportul auto. Din Regionala CFR Timi┼čoara vor fi trimi┼či la pensie 220 de angaja┼úi.

Comentarii

comentarii