Acasă Administraţie CA-ul Horticultura, stabilit de alianța USR-Ambruș, l-a demis pe directorul Andrei Drăgilă

CA-ul Horticultura, stabilit de alianța USR-Ambruș, l-a demis pe directorul Andrei Drăgilă

DISTRIBUIȚI

Vineri, 21 ianuarie, Andrei Drăgilă, directorul Horticultura SA, a fost demis de consiliul de administrație (CA). A fost o decizie luată în unanimitate, motivată, potrivit reprezentanților primăriei, de „grave abateri de la atribuțiile de serviciu, abateri care au avut efecte negative asupra modului de întreținere al zonele verzi și al parcurilor din zona centrală și care au adus prejudicii semnificative bunei funcționări societății pe care a condus-o”. Pe postul de director a fost numit cu titlu interimar, pentru o perioadă de patru luni, Lucian Dan Rusu.

Actuala formulă a consiliului de administrația al Horticultura a fost aprobată pe 9 noiembrie prin voturile alianței USR-Ambruș. Tot atunci a fost dată și hotărârea AGA, prin care se atestă ca membri în CA pentru patru ani: Gabriela Ioana Gunter, Anca Elena Megan, Letiția Alexandra Mălăieș, Rudolf Graef, Ioan Alexandru Mateuț, Ioan Viorel Neșcu și Dana Raluca Dobrescu. În legătură cu aprobarea acestui CA, precum și a celui de la Piețe SA, viceprimarul Cosmin Tabără spunea că „de fapt s-a votat mărirea gigacaloriei”: Ambruș și-a numit apropiați în cele două entități pentru ca ulterior să-și dea votul pe mai multe proiecte controversate, printre care și cel privind creșterea tarifului la gigacalorie. Fără votul ex-liberalului, useriștii aveau doar 13 din 27.

Acum, lui Drăgilă i se reproșează că nu a luat măsuri pentru a crește veniturile din surse alternative, altele decât contractele cu municipalitatea, că nu s-a îngrijit de patrimoniul companiei, dar și că nu a instituit nicio modalitate clară de evaluare a calității serviciilor prestate, cu toate că Direcția de Mediu reclama anumite deficiențe. La trei astfel de notificări, Primăria Municipiului Timișoara ar fi putut rezilia contractul cu societatea Consiliului Local, aceasta pierzându-și astfel principalul aducător de venituri. „Printre notificările venite de la Direcția de Mediu se numără și cea referitoare la deteriorarea Parcului Rozelor din cauza întreținerii deficitare”, țin să mai menționeze reprezentanții Primăriei.

Cât despre noul director, tot aceștia transmit: „Locul acestuia va fi ocupat, interimar, pe o perioadă de 4 luni, de inginerul Dan Rusu. Antreprenor cu experiență, filiale ale unor companii multinaționale cu 700 de angajați și cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro, atât din România, cât și din Serbia. Cunoscător a patru limbi străine, acesta a ocupat diverse funcții de management în companii naționale și internaționale timp de peste 27 de ani. Noul director interimar al societății va avea ca primă sarcină din partea Consiliului de Administrație realizarea unui inventar și eficientizarea societății prin diversificarea surselor de venit. În același timp, Consiliul Local Timișoara va lansa concursul deschis pentru ocuparea acestei funcții”.

Decizia de schimbare a directorului ar fi venit după ce membrii CA au vizitat serele și pepiniera societății, unde ar fi constatat lipsa curățeniei, imposibilitatea identificării stocurilor de plante deținute și lipsa de întreținere a echipamentelor. Alte nereguli ale lui Drăgilă ar mai fi:

  • Acesta nu a prezentat CA un plan de management, iar atunci când, după repetate solicitări a făcut-o, a transmis în fapt planul de administrare întocmit de Consiliul de Administrație precedent, care nu are dezvoltată componenta de management cerută de lege;
  • A împiedicat realizarea auditului, încălcând astfel direct dispoziția CA din data de 18 iunie 2021;
  • Nu a prezentat un plan de remediere a deficiențelor constatate de membrii CA în Parcul Botanic, în urma vizitei din data de 9 iulie 2021.
  • Nu a îndeplinit strategia stabilită în planul de administrare pentru majoritatea punctelor asumate;
  • Nu a prezentat, conform contractului de mandat, situația cheltuielilor societății, oferind doar informații parțiale și acelea doar în urma unor solicitări repetate;
  • Nu a respectat rolul Consiliului de Administrație și a dat dovadă de lipsă de transparență în transmiterea de informații către membrii acestuia, conform solicitărilor, conducând astfel la împiedicarea desfășurării activității Consiliului în bune condiții.

În comunicatul primăriei nu se prezintă și vreo declarație a primarului Dominic Fritz. Aceasta a venit, însă, pe Facebook:

„Salut decizia de astăzi, a Consiliului de Administrație de la Horticultura de a-l demite pe directorul executiv, cel care, în 30 de ani, a eșuat să vină cu o viziune pentru parcurile și spațiile verzi ale orașului nostru. Rețeta dezastrului de la Horticultura este una de manual: companie deținută de stat, cu același director de la Revoluție, menținut politic din avânt, în aceeași amorțeală a lipsei de schimbare. Prețul îl plătim toți: parcuri prost întreținute, lipsa unui plan local de creștere a suprafețelor cu zone verzi, prăbușirea producției și vânzării de arbori și flori și încă o societate comercială abonată la bugetul local pentru a supraviețui.

Decizia de astăzi, a Consiliului de Administrație de la Horticultura este șansa unui nou început. Consiliul Local va organiza un concurs transparent pentru postul de director executiv. Până atunci, Consiliul de Administrație a decis că societatea va fi condusă interimar timp de 4 luni de un manager profesionist, cu experiență de 27 de ani în firme naționale și internaționale. Îi urez noului director, Dan Lucian Rusu, succes în această perioadă de interimat! Rolul său va fi să facă lumină în finanțele și patrimoniul societății.

Noul management va trebui să împingă societatea în secolul XXI, să-i eficientizeze costurile și, foarte important pentru noi, să se reconecteze la tradiția timișoreană a marilor grădinari care au făcut Timișoara verde. În poze puteți vedea o parte a dezastrului din pepiniera și serele societății”.

Comentarii

comentarii