Acasă Cultura Cafe21. Peste 10 ani Timișoara va fi un oraș mult mai cosmopolit...

Cafe21. Peste 10 ani Timișoara va fi un oraș mult mai cosmopolit decât este în 2018

DISTRIBUIȚI

Marți 17 iulie, de la ora 19:00, într-un loc special amenajat în spatele Casei Tineretului în aer liber, a avut loc o nouă ediție a Cafe21 cu tema „Orașul prin ochii tinerilor”, eveniment organizat de Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 și Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT).

De ce a fost aleasă această temă? Simona Neumann, directorul ACCE Timișoara a explicat: “Evenimentul a fost organizat de tineri pentru tineri. Noi i-am sprijinit. De data aceasta moderatori au fost tinerii. E o colaborare între Timișoara 2021 și FITT. Ne dorim să atragem tinerii să se implice mai concret și mai intensiv în programul Timișoara 2021. Tineretul este foarte important din prisma Capitalei Culturale Europene, fiindcă acest program mizează în primul rând pe viitor, iar tinerii de azi vor fi adulții și viitorul de mâine”, a spus Neumann.

Întrebările la care s-a căutat un răspuns au fost: Cum văd tinerii Timișoara peste 10 ani? Cum vor să arate orașul? Ce fel de infrastructură sau facilități să existe și, cel mai important, cum putem transforma împreună Timișoara în ceea ce tânără generație își dorește?

Tânărul Mihai Vîlcea – președintele Fundației Județene pentru Tineret Timiș (FITT), unul dintre moderatori, a încercat să dea unele răspunsuri: “Peste 10 ani eu văd în Timișoara un oraș care va trebui să ofere cadrul și infrastructura necesare pentru a se putea dezvolta, unde să se găsească elementul de cooperare și de participare a cetățenilor. Trebuie creat contextul și cadrul de dezvoltare, așa cum este și acest loc din spatele Casei Tineretului, unde are loc Cafe21. Acum două luni aici era spațiu de depozitare, iar în acest moment e loc special unde se pot întâlni tinerii. Așadar a fost creat cadrul. Este nevoie de infrastructură, dar și de programe care să explice, ceea ce se dorește. Atunci totul vine de la sine. În continuare trebuie proiecte finanțate de municipalitate și de CJT pentru tineri. Momentan există proiecte, dar e bine să fie îmbunătățite, să existe servicii la care tinerii să apeleze și infrastructură pentru tineri. Casa Tineretelui nu poate acoperi tot orașul. Avem nevoie de centre în cartiere, unde tinerii să poată să meargă să participe la manifestări culturale”, a spus Mihai Vîlcea.

“În această seară am vorbit despre ceea ce înseamnă o capitală culturală pentru tineri. Timișoara peste 10 ani va fi un oraș mult mai cosmopolit decât este în 2018. Oamenii vor fi mult mai implicați în actul cultural și vor înțelege mult mai bine semnificația și utilitatea culturii în viața lor. Se vor implica mai mult, vor apărea noi categorii de public și cetățeanul va digera mult mai ușor tot ceea ce înseamnă actul de cultură, și datorită titlului de Capitală Culturală Europeană”, a fost de părere Mateea Marin – Engagement Unit officer, TM2021, unul dintre moderatori. Pauzele au fost asigurate de muzica formației: Youth Gang și Grave for Sale.

Următoarele întâlniri din seria Café 21 vor avea următoarele teme de discuție:  CAFÉ 21 #10 – Teatrul și democrație, CAFÉ 21 #11 – Hrană și comunitate, CAFÉ 21 #12 –  Orașul și apa, CAFÉ 21 #13 –  Ritual și religie. “Vă așteptăm să ne fiți alături și să reinventăm împreună orașul”, este mesajul ACCE Timișoara.

 

 

Comentarii

comentarii