Acasă Cultura Cafeneaua literară a reunit patru scriitori din Timișoara și pe Vanesa, o...

Cafeneaua literară a reunit patru scriitori din Timișoara și pe Vanesa, o elevă pianistă cu 10 premii internaționale

DISTRIBUIȚI

O nouă ediție a Cafenelei literare “Să ne cunoaștem istoria. Să ne cunoaștem valorile” a avut loc, vineri 25 martie, la cafeneaua Zai, din zona Piața Unirii, chiar de Buna vestire, la Timișoara, la care au participat elevi si profesori de la mai multe școli și licee, dar și publicul larg.

Manifestarea cultural -artistică a reunit personalități ale vieții literare din Banat, dar și pe Vanesa, o talentată elevă în vârstă de 10 ani, care a cântat mai multe melodii de muzică clasică la pian.

Vanesa are zeci de premii naționale, dar și 10 internaționale și a mărturisit: “M-am născut cu această pasiune și simt că muzica face parte din sufletul meu”.

“M-a impresionat talentul ei. A început călătoria muzicală de la 6 ani, iar în patru ani are dej o frumoasă și promițătoare carieră muzicală”, a spus eurodeputata Maria Grapini, organizatoarea Cafenelei literare.

Cele patru personalități literare sunt:  prof.univ.dr. Ioan Marin Almăjan, scriitor prolific și publicist, prof. Florescu, scriitor, Daniel Luca, scriitor, și Veronica Balaj, scriitoare și jurnalistă la radio Timișoara.

“Opera literară a Veronicăi Balaj a primit mai multe premii și este tradusă în mai multe limbi europene și chiar în Canada. Doamna Balaj este foarte talentată, dar prea modestă!”, a spus Grapini.

“Am ales titlul Cafenelei literare “Să ne cunoaștem istoria. Să ne cunoaștem valorile”, fiindcă am constatat că nu se prea cunosc nici istoria, nici personalitățile culturii, marii creatori. Avem valori în toate domeniile, dar nu se știu de către marele public. Cu picătura cât putem, vrem să realizăm un dialog liber între personalitățile invitate la Cafeneaua literară și tânăra generație,  elevii”, a concluzionat eurodeputata umanistă.

Sriitoarea Veronica Balaj este poetă și prozatoare și o jurnalistă de reală vocație multiculturală. Ea a scris mai multe cărți dintre care amintim:  „Jurnalul de Timișoara” (proză scurtă, 1991), „Parisul fără mine” Timișoara – Angoulême,1992), volumul de interviuri „Tentația cuvântului” (2017), „Areopagus” (2008),  „Convorbiri cu personalități românești din Montreal, coautor, (vol. 1 / 2017 și 2 / 2018, Editura HyeGrafix, Montreal). De asemenea mai amintim lucrarea Restituiri culturale bănățene, culegerea bilingvă (româno-spaniolă) de „prozo-poeme” intitulată „Ochiul fantast/Ojofantástico”, în curs de apariție, și romanul intitulat „Amiază nevindecată”, lansat în 2019, la Timișoara.

 

Comentarii

comentarii