Acasă Administraţie Căldura arădenilor, motiv de scandal politic

Căldura arădenilor, motiv de scandal politic

DISTRIBUIȚI

CetLignitCET Arad are datorii uriașe, iar arădenii riscă să plătească și mai mult pentru căldură și apă caldă, pentru că se intenționează majorarea prețurilor, în condițiile în care la Arad gigacaloria este printre cele mai scumpe din țară. Primăria Arad a neglijat ani de zile situația de la CET și acum, în pragul dezastrului, se caută vinovați.

Soluțiile salvatoare nu mai vin

Sindicaliștii au cerut dezbaterea în şedinţa Comisiei pentru Dialog Social a problemei furnizării de căldură şi apă caldă populaţiei din Arad. Președintele Consiliului de administrație de la CET, Florin Manta (fost consilier local PDL), a spus adevărul: pierderile sunt uriașe și se ridică la 35%. Legislația este principalul vinovat, că nu permite calculul pierderilor în rețea decât în procentaj de 18%, nu Primăria Arad, care timp de 14 ani, de la preluarea CET nu a făcut prea multe investiții pentru reducerea pierderilor. Așa că, arădenii degeaba sunt buni platnici și au printre cele mai scumpe gigacalorii din țară, că situația căldurii și apei calde rămâne sub semnul întrebării. Vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Remus Guțu, a găsit și el vinovații: parlamentarii care nu vin la ședințele Comisiei pentru Dialog Social de la Prefectură. În acest timp, sindicaliștii de la CET sunt îngroziți de ceea ce li s-ar putea întâmpla arădenilor în plină iarnă și cer soluții urgente. Primarul Falcă se pare că are doar soluții politice.

PSD a încercat să aducă bani de la Guvern

În luna decembrie, doi parlamentari PSD, deputatul Dorel Căprar şi senatorul Mihai Fifor au încercat să medieze un dialog între primarul Aradului şi reprezentanţii Guvernului, tocmai în ideea găsirii unei soluţii, în limita legii, pentru ieşirea din impas. „După cum se ştie, aceste întâlniri au avut loc la Bucureşti iar concluziile au fost cât se poate de clare. Secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice, Sirca Caraman a punctat atunci foarte clar faptul că Primăria Arad nu are arierate, iar Guvernul nu poate aloca fonduri direct pentru CET pentru că ar constitui ajutor de stat. Prin urmare, Primăria poate aloca fonduri doar către distribuitorul de energie din subvenţie şi nu CET Arad. Fuga de responsabilitate şi retorica duplicitară au fost întotdeauna armele primarului Falcă, asta pe fondul propriei incompetenţe şi neputinţe administrative”, a declarat deputatul Dorel Căprar.

Atenție arădeni: PNL vrea să majoreze preţul căldurii şi al apei calde!

Administraţia locală este tot mai clar că nu are soluţii pentru redresarea CET. „Reprezentantul administraţiei locale în Consiliul de Administraţie de la CET Hidrocarburi consideră că preţul Gigacaloriei, deci preţul plătit de arădeni pentru căldură şi apă caldă este prea mic. În consecinţă, ar dori un cadru legislativ pentru a majora preţul. Este o opinie aberantă, în condiţiile în care arădenii plătesc unul dintre cele mai mari preţuri ale Gigacaloriei din ţară. Oare reprezentantul PNL nu se întreabă cum se descurcă alte CET-uri din ţară, care livrează căldură şi apă caldă la un preţ mai mic fără să acumuleze datorii? Este de asemenea aberant că domnul Manta nu crede că Primăria, adică proprietarul CET-urilor, trebuie să investească în reducerea pierderilor pe reţea, ci consideră că aceste costuri trebuie suportate în cât mai mare măsură de arădeni. La aşa management, aşa rezultate”, a declarat senatorul Mihai Fifor (PSD). El spune că Primăria Arad, adică proprietarul CET ar fi trebuit să facă ceva pentru rezolvarea situației, însă nu a făcut nimic. „Reamintim că administraţia locală a refuzat oportunitatea unui credit din Trezorerie pentru CET. În proiectul de buget al Aradului, excedentul bugetar este orientat spre alte investiţii, deşi de la nivelul Guvernului s-a transmis Aradului că are fondurile necesare pentru CET”, a declarat senatorul PSD, Mihai Fifor.
În timp ce Primăria Aradului și primarul Gheorghe Falcă încearcă să găsească vinovați, arădenii riscă să rămână în plină iarnă fără căldură și apă caldă.

Comentarii

comentarii