Acasă Actualitate Calea Aradului din Timişoara, cea mai poluată cu praf

Calea Aradului din Timişoara, cea mai poluată cu praf

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 28 aprilie, autorităţile din Timişoara se reunesc, la APM Timiş, pentru a stabili un plan concret de acţiune împotriva poluării cu praf
Timişorenii trebuie să ştie că inspiră în fiecare zi otrăvuri dintre cele mai periculoase pentru sănătate – dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), monoxid de azot (NO), ozon (O3), compuşi organici volatili şi, bineînţeles, praf cât încape în plămâni. Toate, provocate de traficul rutier. Interesant este că, deşi când mergi pe stradă, mai ales la semafoare, nu poţi respira din cauza noxelor ieşite din ţevile de eşapament ale autoturismelor, raportul pe luna martie a Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Timiş arată că nu s-a depăşit nicio limită. Singurele depăşiri s-au înregistrat (ca de obicei) la poluarea fonică şi cu praf.

S-a ales praful de noi

Conform APM Timiş, în luna martie 2010 s-au prelevat 7 probe de pulberi sedimentabile (praf) în  municipiul Timişoara şi s-au înregistrat 3 depăşiri ale concentraţiei maxime admisibile. În conformitate cu prevederile STAS 12574-87, valoarea maximă de 62,33 g/m2/lună s-a marcat în Timişoara, pe Calea Aradului.
“La concentraţii de pulberi în suspensie PM10 s-au înregistrat depăşiri ale valorii limite zilnice la probele prelevate pentru determinările gravimetrice, la staţiile de monitorizare, după cum urmează: 14 probe la staţia TM-1 (s-a înegistrat a 32-a valoare) şi 7 probe la staţia TM-5 (s-a înegistrat a 17-a valoare)”, se arată în raportul APM Timiş, privind calitatea aerului în judeţul Timiş, pe luna martie 2010. Determinarea nivelului de poluare a aerului cu noxe, în luna martie, s-a  realizat cu ajutorul reţelei automate de monitorizare a calităţii aerului, pentru aglomerarea Timişoara. Staţiile de monitorizare a poluării se află în : Calea Şagului, Piaţa Libertăţii, str. I. Bulbuca, Calea Aradului, dar şi în localitatea Carani, comuna Sânandrei.

Ne crapă capul…

De asemenea, în luna martie 2010, au fost efectuate măsurări de acustică urbană, în cadrul acţiunii de actualizare a bazei de date, la cererea unor societăţi şi la solicitarea Gărzii Naţionale de Mediu. S-au executat determinări ale nivelului de zgomot echivalent Lech generat de traficul rutier şi a activităţilor unor societăţi, pe timp de zi, în zonele rezidenţiale şi din vecinătătea arterelor şi intersecţiilor municipiului Timişoara. “S-a efectuat un număr de 14 determinări de acustică urbană, în luna martie. S-au înregistrat depăşiri ale limitei maxime admise în majoritatea punctelor de măsurare. La efectuarea acestor determinări s-a folosit  sonometrul de tip Bruel & Kjaer MEDIATOR 2238”, se arată în raport. Marian Eperieş (foto), comisarul-şef  al Inspectoratului Judeţean Timiş – Garda de Mediu – a declarat că, miercuri, 28 aprilie, la ora 11, la APM Timiş, autorităţile din Timişoara se vor reuni într-o amplă dezbatere, pentru a stabili un plan concret de acţiune în vederea reducerii poluării cu praf în Timişoara.

Comentarii

comentarii