Acasă Politica Călin Popescu Tăriceanu, consternat de premiul acordat de Societatea Timișoara procurorului general...

Călin Popescu Tăriceanu, consternat de premiul acordat de Societatea Timișoara procurorului general „torţionar” Augustin Lazăr

DISTRIBUIȚI

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost consternat, la Conferinţa regională de lansare a candidaţilor în alegerile europarlamentare din luna mai, de faptul că „un torţionar”, procurorul general al României Augustin Lazăr, va primi premiul Speranţa al Societăţii Timişoara.

Premiul a fost decernat de-a lungul celor aproape 30 de ani de la instituire, unor persoane, grupuri de persoane sau instituţii sau organizaţii nonguvernamentale care au avut o contribuţie deosebită pe scena democratizării României.

După ce a avut cuvinte de laudă la adresa timişorenilor care la începutul anilor ’90, când FSN era o forţă politică zdrobitoare în România, alegeau PNL, Tăriceanu şi-a exprimat mâhnirea pentru gestul inexplicabil al Societăţii Timişoara.

”Societatea Timişoara pare să nu mai fie de recunoscut pentru mine, pentru că vrea să premieze procurorul general al României (Augustin Lazăr, n.r.), care este un torţionar al regimului comunist. Iar acest lucru chiar nu pot să-l înţeleg. Niciun fel de explicaţie nu îmi vine în minte şi nici nu am auzit vreo explicaţie logică a acestui gest. În accepţiunea mea de liberal, trebuie să militez pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor, că statul de drept este cel care se bazează pe instituţii puternice menite să apere aceste drepturi şi nu pe instituţiile represive ale statului, care sunt reprezentate de procuratură. Aici nu discutăm despre o filosofie legată doar de principii, ci despre ceva concret. Adică procurorul general al României, la 30 de ani de la căderea comunismului, este o pârghie prin care regimul de atunci închidea vocile dizidenţilor şi ajunge să conducă procuratura, să împartă dreptatea şi să fie un reper moral în societate. Regret decizia Societăţii Timişoara de a premia acest domn faţă de care noi ne-am exprimat punctul de vedere şi i-am cerut şi preşedintelui României Klaus Iohannis să procedeze deîndată la revocarea lui, motiv pentru care nici nu am fost la consultările de la Cotroceni”, a declarat Tăriceanu.

Potrivit şefului ALDE, acele consultări erau cel puţin formale, având în vedere că şeful statului nu dorea să ne consulte ALDE, ci doar să informeze că va urma să organizeze un referendum ale cărui teme nu-i sunt cunoscute nici domniei sale. M-aş fi aşteptat din partea preşedintelui ţării, care se declară anticomunist, să sancţioneze imediat situaţia de la Ministerul Public şi să-l revoce pe domnul Lazăr, lucru pe care nu-l face şi nici nu dă semne că l-ar preocupa câtuşi de puţin. Această atitudine mi se pare una de complicitate cu ceea ce s-a întâmplat înainte de 1989 şi nu vreau să consimţim şi noi la această complicitate”, a detaliat Călin Popescu Tăriceanu.

Comentarii

comentarii