Acasă Actualitate Camera de Diplomație Comercială cu Serbia a fost deschisă, miercuri, la Timișoara

Camera de Diplomație Comercială cu Serbia a fost deschisă, miercuri, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Camera de Diplomație Comercială cu Republica Serbia a fost deschisă oficial, miercuri, 5 februarie 2020, la sediul de pe str. Gh. Lazăr nr 2, Palatul Episcopal Ortodox Sârb din Timișoara.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale: Liliana Oneț, Călin Dobra, Vladan Tadic, consul general al Republicii Serbia la Timișoara, reprezentanți ai Corpului Consular acreditat la Timișoara. 

Din partea mediului de afaceri au participat reprezentanții a 20 de firme din Serbia, firme din Italia și firme din România.

Cu acest prilej, Liliana Oneț, prefectul de Timiș, a spus: ”Vă felicit pentru înființarea Camerei de Diplomație Comercială care este foarte necesară.

Aceasta  împreună cu organismele similare ale altor țări va acționa în cadrul Uniunii Camerelor de Comerț bilaterale, care contribuie la dezvoltarea relațiilor economice dintre România și țările partenere.

După cum știm, Timișul este un județ multicultural, un exemplu de convețuire, prietenie și respect dintre minorități și populația majoritară, dar este și un județ de graniță, aflându-se în vecinătatea Serbiei și a Ungariei.

În acest context relația cu Serbia are o importanță deosebită pentru România, iar camera de Diplomație Comercială va da un nou impuls relațiilor de prietenie dintre cele două țări”.

La rândul lui, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a adăugat: ”Sediul Camerei de Diplomație Comercială este un loc foarte bine ales. Orice demers de colaborare dintre România și Serbia, indiferent în ce domeniu ar fi, reprezintă un fapt binevenit pentru ambele țări vecine și prietene. Mă bucură această inițiativă de a deschide Camera de Diplomație Comercială cu Republica Serbia la Timișoara și vă felicit”.

Dobra a amintit că CJT finanțează și modernizează drumul ce leagă cele doua capitale culturale europene: Timișoara și Novi Sad. De aceea Dobra a propus ca punctul de trecere a frontierei de la Foeni să fie deschis permanent și ziua și noaptea.

În mesajul primarului Nicolae Robu, citit de viceprimar, s-a amintit că în Timișoara există 18 minorități și 21 de culte, ceea ce demonstrează că orașul este un exemplu de multiculturalism și toleranță, iar o asemenea cameră de diplomație comercială este foarte bine-venită.

Consulatul Serbiei la Timișoara lucrează intens la îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări vecine și prietene. De aceea Vladan Tadic, consulul general, a explicat: ”În ultimii ani ne-am focusat pe colaborarea economică. Toate inițiativele de stat sau particulare au un sprijin deosebit din partea Consulatului Serbiei.

Deschiderea Camerei de Diplomație Comercială va contribui foarte mult la dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Serbia. Vă felicit și vă urez mult succes în activitate”.

Președintele Camerei de Diplomația Comercială cu Serbia este Marina Rodica  Mosulea, iar vicepreședinți sunt: Cosmin Popescu, Carmen Rușmir, Mladen Galovic și Alexandru  Dinu.

Activitatea noii structuri camerale își propune să promoveze relațiile economice și comerciale dintre România și Serbia, precum și colaborarea în domenii că turismul, agricultură, cercetarea științifică, sănătatea, telecomunicațiile, proprietatea intelectuală și protecția consumatorilor etc.

Comentarii

comentarii