Numeroasele campanii pentru un oraș curat generate de Rotary Club Timișoara, dar și în parteneriate onorante: cluburi Rotary, Lyons, instituții publice ale Timișoarei, Retim, Profi, Bega Grup, Poliția Locală, în perioada succesive, 2009 -2011, (Nu te pune cu timișorenii), Timișoara curată! Nu aruncă țigările pe jos! 2014 -2016, precum și “Cultura curățeniei!” susținută de CJT în 2023, raportată la nevoie culturii, în general, au dat rezultate.
“Timișoara este un oraș curat sau mai curat în comparație cu propria noastră imagine despre curățenia orașului iubit? Ce știm despre propriile comportamente sau despre ale grupurilor din care facem parte? Cum văd adulții problema curățeniei? Știm! Cum mă văd tinerii, elevii și studenții? Aflăm citind textele din această revistă”, scrie Lia Lucia Epure, coordonatoarea campaniei “Cultura curățeniei”, în editorialul “Cultura curățenie prin ochii tinerilor din Timișoara”.
De asemenea, Ileana Pescariu, elevă în clasa a X a la liceul Babel, scrie în al doilea text din revistă:
“Revenind la Timișoara, văd un oraș frumos, dar totuși murdar pentru că lumea nu înțelege că nu doar Retim contribuie la curățarea unei cetăți, ci fiecare dintre noi atunci când nu aruncăm chiștocul de țigară sau șervețelul sau hârtia sau petul de suc pe jos. Concluzia e simplă: Dacă vrei un oraș curat, începe cu tine!”.
De asemenea, Oprea Iulia, elevă în clasa a VI a din Școala Gimnazială nr. 24 Timișoara, coordonator profesor Simona Sârbu, a scris în ultimul text din revistă:
“Eu cred că un oraș trebuie să fie la înălțime și nu e necesar să fie privit de la înălțime. Văd orașul care m-a adoptat, un oraș al florilor și al parcurilor mereu verzi și intreținute la nivelul solului și nu al unor monstruoase construcții metalice. Vreau să mă pot plimba pe aleile parcului să mai pot așeza pe o bancă de unde să privesc admirativ fațada operei și măreție catedralei mitropolitane!”
Campania “Cultura curățeniei!” a ajuns la Școala Gimnazială nr. 2, de pe strada Mureș nr. 8 din Timișoara, la sfârșitul săptămânii trecute, unde elevii au primit-o cu mare entuziasm, mai ales că în revistă erau texte scrise de alți elevi de la mai multe unități școlare.
Redăm în continuare părerile despre curățenia din Timișoara a câtorva elevi de la Școala Gimnazială nr. 2.
Raluca: “Timișoara este un oraș destul de curat, dar în unele locuri sunt foarte multe gunoaie pe jos, chiar pe lângă coșurile de gunoi, deoarece acestea sunt pline și nu le golește nimeni. Cred că ar trebui ca fiecare persoană din Timișoara să încerce să nu arunce gunoaie pe jos, iar dacă se poate să participe la campaniile de curățenie ale orașului sau de colectarea deșeurilor pentru a avea un oraș mai frumos!”.
Iarina: “Când aud de orașul Timișoara, mă gândesc în mare parte la un oraș curat și îngrijit, dar nu este chiar așa. Pe străzi găsești foarte multe lucruri aruncate. De exemplu, mobilă veche, electrocasnice deșeuri diferite și multe altele. Noi tinerii putem ajuta cu voluntariat prin parcuri și pe străzi”.
Ema: “Timișoara este un oraș poluat și cam murdar. În cazul acesta ar trebui să ne mobilizăm și să strângem gunoaiele de pe jos, să plantăm copaci și de desigur să nu mai folosim mașinile și să folosim bicicleta, trotineta sau chiar și rolele, dacă trebuie. Vă rog numai poluați orașul!”.
Tudor: :Acest oraș este o emblemă a țării cu o istorie bogată, dar este distrus de nepăsarea unor timișoreni care în loc să ajute mediul îl degradează. Visez la un mediu fericit cu o viață fericită, la un oraș fericit. În această privință, eu aș pune camerele de filmat care să funcționeze 24 din 24 ore, 7 din 7 zile pentru a se monitoriza cine aruncă gunoi pe jos. Astfel, să fie amendați cu 200 -1000 RON”.
Iustina: ” Părerea mea este că orașul nostru este cam plin de gunoaie deoarece omul în loc să arunce deșeul la coșul de gunoi aruncă pe jos, în parcuri etcetera!”
Nicol a spus: “Părerea mea este să nu se arunce țigări pe jos. Este jalnic! Vă rog nu mai aruncați pe jos chiștoace sau ambalaje etc. Atunci vom avem un oraș curat. Stop!”.
Un alt elev a spus: “Părerea mea este că acest oraș este destul de necurat și există prea puține oameni care ajută mediul înconjurător…!”