Acasă Actualitate Campania de recoltat 2013 la cereale a început în Timiș

Campania de recoltat 2013 la cereale a început în Timiș

DISTRIBUIȚI

nicolae Oprea in graulNicolae Oprea: „Prețul la grâu a fost stabilit, după discuțiile cu fermierii, la 0,9 de lei kilogramul”

Campania agricolă 2013 la recoltat cereale a început în Timiș cu orzul. Deși la grâu încă nu a demarat, fermierii preconizează o producție foarte bună, dat fiind că în acest an condițiile climatice au ținut cu agricultorii, iar grâul arată foarte bine.

Temperaturile înalte din ultima vreme au venit exact când cerealele trebuie să atingă nivelul maxim de maturitate. Totuși, fermierii așteaptă finalizarea recoltatului și numai atunci vor fi siguri de munca lor. „Până nu ești cu marfa în hambar nu putem trage concluziile”, a spus Ioan Turc, directorul fermei Comagra din Beregsău Mare.

„Dăm un semnal în ceea ce priveşte preţurile la cereale pe recolta 2013, în urma discuţiilor cu fermierii. Sunt preţurile medii lansate de agricultorii din Timiş. Nu sunt preţuri mari, ci realiste, fiindcă noi ştim că agricultura este o afacere. În funcţie de cantitate şi calitate, putem vorbi de majorări sau reduceri. Ţinem cont şi de cheltuielile cu inputuri şi cu salarizarea, cu forţa de muncă sau pentru energie, care au crescut cu până la 30%. Trebuie să nu cedăm la presiuni, deoarece procesatorii şi cumpărătorii întotdeauna ne-au şantajat şi continuă să ne şantajeze”, a declarat Nicolae Oprea, secretarul executiv al APCPT Timiş.

Astfel, preţul mediu pe kilogram la grâu a fost stabilit la 0,90 lei, la orz, 0,80 de lei; la orzoaică, 0,85 lei, iar la rapiţă, 1,80 lei. O veste bună este că recolta de rapiţă în Timiş este deja contractată fie de firme din România, fie din străinătate. Se aşteaptă şi propunerile depozitarilor şi procesatorilor.

„Vom negocia greu cu marii depozitari, dar totul e o afacere. Aici ar trebui să intervină guvernul, să îi stimuleze pe depozitari în a lua credite pe dobândă pentru a putea cumpăra produsul fermierilor şi să punem în circuit banul. Unul fără altul (fermieri şi depozitari) murim, dar unul cu altul, împreună, noi trebuie să înţelegem şi să aplicăm un preţ decent şi corect benefic pentru ambele părţi. Astfel, vom avea toţi de câştigat”, a declarat Viorel Matei, preşedintele APCPT Timiş.

Comentarii

comentarii