Acasă Eveniment Campanie antihoţie la Timişoara, pe relaţia drepturile omului – poliţie

Campanie antihoţie la Timişoara, pe relaţia drepturile omului – poliţie

DISTRIBUIȚI

Magistraţii bănăţeni, fraţi cu hoţii din buzunare!
Unul dintre puţinii poliţişti sub acoperire din Timişoara care este zilnic pe urma hoţilor din buzunare lasă se se înţeleagă că prin deciziile magistraţilor fenomenul hoţilor din buzunare nu poate fi stopat în vestul ţării. Magistraţii cer probe solide pentru mandate de arestare şi, chiar prins în timp ce fură, hoţul poate scăpa fără probleme. Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR) şi Poliţia Timiş a decis să lupte şi cu alte arme împotriva „ciorditorilor”. O campanie inedită împotriva hoţilor din buzunare începe luni, la Timişoara. Pieţele aglomerate, centrele comerciale, dar mai ales mijloacele de transport în comun sunt pereferatele hoţilor din Banat.

Oameni laşi, magistraţi plictisiţi…

Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România şi Poliţia Timiş şi-au dat mâna într-o acţiune susţinută şi de elevii de la Colegiul Tehnic de Vest. Timişorenii care vor fi luni dimineaţa în pieţele timişorene vor primi pliante cu sfaturi pentru aşa zişii „fraieri”. Poliţiştii cu experienţă în domeniu ne avertizează însă că fenomenul este mult mai complicat şi extrem de greu de stârpit. „Ar trebui să-i filmăm de fiecare dată în timp ce fură pentru a fi siguri că sunt arestaţi. Chiar dacă îl prindem că fură, avem nevoie de martori şi probe solide. De cele mai multe ori, oamenii nu vor să se implice, chiar dacă au văzut ce s-a întâmplat. Apoi, în justiţie, prezumţia de nevinovăţie este suverană”, ne-a spus unul dintre poliţiştii sub acoperire din cadrul  Biroului Furturi al IPJ Timiş. Mai mulţi poliţişti din Timişoara au declarat public că hoţii sunt, de multe ori, prea avantajaţi de procurori şi judecători.

Cum să ştii când eşti furat?

Poliţistul timişorean care se deghizează în bătrâne neajutoarte sau uită un portofel jumătate afară din buzunar susţine că hoţii din buzunare nu sunt niciodată de unii singuri. „De cele mai multe ori acţionează în grupuri, unul te împinge, altul îţi cere scuze şi altul îţi ia portofelul. Este ca un fel de ambuscadă care are loc, de cele mai multe ori, în mijloacele de transport în comun”, mai spune poliţistul sub acoperire din Timişoara. Omul care a pornit această acţiune, Teodor Raţiu, preşedintele OADOR, a fost furat, cu ceva timp în urmă, chiar în Palatul de Justiţie din Timişoara. „OADOR a tipărit 5.000 de fluturaşi cu mesaje anti-hoţi din buzunare şi 500 de afişe care deja au început să fie puse în mijloacele de transport în comun. Hoţii au propriile metode şi toţi trebuie să le cunoască. Când eşti împins în autobuz sau făcut sandwich în piaţă poţi fi sigur că se întâmplă ceva. Acţiunea noastră împreună cu IPJ Timiş are o perioadă nelimitată”, spune Teodor Raţiu, preşedintele OADOR.

Mâinile lungi, vânate pe toate canalele

Campania care începe luni în pieţele timişorene va fi extinsă şi în centrele comerciale şi mijloacele de transport în comun. Materialele prin care se doreşte stoparea fenomenului infracţional vor fi împărţite de elevi din Timişoara, poliţişti şi comisari ai Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului. „Campania de prevenire a furturilor din buzunare se va desfăşura în centre comerciale, pieţe aglomerate şi mijloace de transport în comun. Vom fi sprijiniţi de elevi de liceu, care vor împărţi pliante în majoritatea pieţelor din Timişoara. Campania se desfăşoară şi în mijloacele de transport în comun, unde vor fi lipite afişe cu mesaje pentru prevenirea furtuilor din buzunre. Unde vor exista posibilităţi tehnice vor fi difuzate şi mesaje audio, altele decât cele prilejuite de sărbătorile de iarnă. Deşi în ultima perioadă nu s-a constatat o creştere a furturilor din buzunare, am decis să ne implicăm în această campanie de prevenire a furturilor alături de OADOR”, spune Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

 

Comentarii

comentarii