Acasă Economic Campanie de informare asupra riscurilor pirateriei software în administrația publică locală şi...

Campanie de informare asupra riscurilor pirateriei software în administrația publică locală şi instituţiile publice

DISTRIBUIȚI

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor și Business Software Alliance au lansat o campanie de informare asupra riscurilor pirateriei software pentru administrația publică locală, precum și alte instituții publice. Administraţia publică locală şi instituţiile publice trebuie să se alinieze la nivelurile de eficienţă şi eficacitate din spaţiul informatic european, astfel încât este necesară utilizarea la un nivel superior a mijloacelor oferite de tehnologia informaţiei. 

Aceasta înseamnă atât dotarea cu tehnică de calcul performantă şi achiziţionarea de software compatibil cu cel din instituţiile şi companiile similare din UE, cât şi implementarea unui management public interactiv, transparent şi eficient, fapt posibil prin utilizarea unor mijloace adecvate, în special a facilităţilor oferite de programele pentru calculator. Programele pentru calculator sunt protejate prin drept de autor, la nivel național și internațional, România exprimându-și de nenumărate ori angajamentul de respectare a obligațiilor asumate pe plan internaţional în raport cu produsele creaţiei intelectuale ocrotite prin legea dreptului de autor. Utilizarea programelor de calculator fără licență în administrația publică locală și în instituțiile publice în general poate avea un impact major din cauza riscurilor asociate, legate, pe de o parte, de sancţiuni civile şi/sau penale, iar pe de altă parte, de imaginea instituţiei, de funcționarea sistemelor electronice precum şi de securitatea datelor. Campania lansată astăzi de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și Business Software Alliance (BSA) are rolul de a atrage atenția factorilor de decizie din cadrul administrației publice locale și al altor instituții publice asupra acestor riscuri și de a oferi instrumente de inventariere a software-ului utilizat, pentru identificarea eventualelor discrepanțe față de licențele deținute. Peste 3.000 de primării, consilii locale și consilii județene, precum și instituții publice locale și companii cu capital public vor fi înștiințate direct în octombrie 2012 cu privire la riscurile utilizării neautorizate a programelor pentru calculator. Instituțiile vor intra în posesia unui formular de inventariere a software-ului utilizat, pe care îl pot completa și trimite în atenția ORDA (e-mail office@orda.gov.ro) sau BSA (e-mail BSARomania@bsa.org, fax 021-527.00.01) pentru consiliere. În perioada 4 octombrie 2012 – 30 iunie 2013, BSA va oferi asistență autorităților publice locale, instituțiilor publice și companiilor cu capital public și, în cazul în care sunt identificate discrepanțe față de licențele deținute, va căuta să le recomande cea mai avantajoasă modalitate de a intra în legalitate. 

Criminalitatea informatică este un fenomen frecvent dublat de pirateria software
 
Securitatea datelor utilizate în administrație și funcționarea serviciilor electronice sunt factori importanți pentru orice instituție publică. Utilizarea unui software original contribuie semnificativ la siguranța în utilizarea și în continuitatea sistemelor IT necesare pentru servirea cetățenilor și a agenților economici. Criminalitatea informatică este un fenomen frecvent dublat de pirateria software. Numeroase studii, realizate de BSA, IDC sau alte firme terţe, arată că instituţiile care utilizează software piratat sunt mai vulnerabile atacurilor informatice. Astfel, unul dintre principalele dezavantaje și riscuri ale utilizării de software piratat, pe lângă cele legale, este pericolul sustragerii şi/sau deteriorării ireversibile a informaţiilor de natură financiară, a informaţiilor confidenţiale privind documentaţiile aferente achiziţiilor şi mai ales a datelor personale ale cetăţenilor, de către hackeri, cu ajutorul viruşilor informatici care profită de lacunele software-ului fără licenţă. Dintr-un studiu realizat de Harrison Group pentru Microsoft Corporation în 2011, rezultă că aproape 24% dintre sistemele de operare pirat au fost infectate la instalare sau au descărcat și au instalat programe tip malware în momentul conectării la Internet.
 
Riscuri legale și de imagine
 
Nerespectarea legislației privind drepturile de autor în ce privește utilizarea software-ului reprezintă infracţiuni din sfera pirateriei software, prevăzute ca atare de legislaţia în vigoare (art. 1399 din Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare). Printre cele mai frecvente forme de nerespectare a licențierii software întâlnite în practică se numără: utilizarea software-ului pe un număr mai mare de calculatoare sau de către un număr mai mare de utilizatori decât cel permis prin licență; completarea contractelor de licenţiere cu date false; folosirea altor versiuni decât cea contractată sau lipsa oricărei forme de licențiere a software-ului; simpla utilizare de software fără licența necesară.
 
Primarii pot face până la 4 ani de închisoare
 
Pedepsele sunt pe măsura infracţiunii şi se aplică în mod diferenţiat, în funcţie de gravitatea acesteia şi de persoana incriminată. Pentru persoanele fizice (cum ar fi şeful oficiului de calcul, administratorul IT, conducătorul instituţiei publice), este prevăzută pedeapsa cu amendă penală de până la 30.000 de lei sau cu închisoarea de la 1 la 4 ani. În plus faţă de pedepsele de natură penală, titularii drepturilor recunoscute şi protejate de lege pot solicita instanţelor de judecată recunoaşterea drepturilor lor şi constatarea încălcării acestora şi pot pretinde acordarea de despăgubiri pentru repararea prejudiciului cauzat. La stabilirea despăgubirilor, instanţa de judecată ia în considerare fie criterii cum ar fi consecinţele economice negative, în special câştigul nerealizat, beneficiile realizate pe nedrept de făptuitor şi, atunci când este cazul, alte elemente în afara factorilor economici, cum ar fi daunele morale cauzate titularului dreptului, fie acordarea de despăgubiri reprezentând triplul sumelor care ar fi fost legal datorate (respectiv preţul programului pentru calculator) pentru tipul de utilizare ce a făcut obiectul faptei ilicite, în cazul în care nu se pot aplica criteriile menţionate mai înainte. Criza de imagine provocată de o anchetă penală, de o posibilă condamnare sau chiar numai de o simplă verificare a poliţiei este deosebit de dăunătoare instituţiilor şi companiilor cu capital public şi dificil de atenuat în timp, imaginea publică în faţa cetăţenilor a instituţiei sau companiei şi a conducătorilor acesteia având de suferit. Nu trebuie uitat, în acest context, ecoul negativ în mass media.

Comentarii

comentarii