Acasă Actualitate Canalul Bega se transformă în „Bega Bulevard”, la acest sfârșit de săptămână

Canalul Bega se transformă în „Bega Bulevard”, la acest sfârșit de săptămână

DISTRIBUIȚI

Tronsonul timișorean al Canalului Bega este sărbătorit în acest sfârșit de săptămână pentru a X-a oară prin festivalul „Bega Bulevard”, care cuprinde o paletă diversă și atractivă de evenimente organizate de municipalitate.

Sâmbătă și duminică, între podurile „Mihai Viteazul” (fost „Mitropolit Andrei Șaguna”) și Podul „Maria” (fost „Traian”) vor avea loc concerte, spectacole și demonstrații pe apă, toate având rolul de a atrage atenția asupra importanței Canalului Bega, a posibilităților de recreere, agrement, sport sau divertisment pe care acesta le oferă.

„Festivalul a fost gândit astfel încât să pună în evidență Bega din toate punctele de vedere: estetic, urbanistic, ecologic și va concentra, pe parcursul celor două zile, activități culturale și de divertisment”, a afirmat primarul Nicolae Robu.

Locuitorii din Timișoara și turiștii nu se vor putea bucura de plimbările cu noile vaporete, întrucât încă se mai așteaptă un aviz de la guvern.

„Din punctul meu de vedere, vaporetele au voie să fie scoase pe Bega, pentru că toate au toate actele la zi, documentația tehnică, toate avizele, avizul pentru operator de transport pasageri, cum are RATT (regia de transport în comun). Nu le lipsește absolut nimic, există dreptul de canal navigabil dat prin hotărâre de guvern. Ce se întâmplă, mai departe, este și pentru mine o mare nebuloasă. Acele vapoare sunt autorizate, sunt construite cu proiect autorizat de Autoritatea Navală Română (ANR). Sunt înmatriculate de ANR, au echipajul brevetat de către ANR și operatorul de transport RATT are aviz pentru transport pasageri pe Canalul Bega. Primăria este proprietară, cu carte funciară atât pe canal, cât și pe luciul de apă”, a declarat pentru AGERPRES șefului Căpităniei Portului Timișoara, Alexandru Bărboi.

Potrivit directorului RATT, Ioan Goia, „inițiativa legislativă (pentru crearea administrației căi navigabile Canalul Bega, n.r.) care să aprobe regulamentul de navigație pe canal o are Ministerul Transporturilor, cu aviz de la Ministerele de Finanțe, Justiție, respectiv al Dezvoltării, fără Administrația Apelor”.

Orchestra militară Timișoara Big Band va deschide festivalul cu un program de promenadă, iar cei prezenți la eveniment se vor putea bucura de concursul tradițional cu rățuște de plastic, fondurile adunate din vânzarea biletelor fiind folosite pentru amenajarea și dotarea saloanelor din Clinica de Neonatologie a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. Vor avea loc lecții de muzică, recitaluri și jocuri muzicale, Mini Disco pentru copii, demonstrații și cursuri de dans, un curs de vals vienez pentru adulți.

Sâmbătă seara va avea loc o defilare de ambarcațiuni pe Canalul Bega.

Istoria Canalului Bega începe în anul 1728, când contele Claudius Mercy a dispus săparea unui canal care să contribuie la asanarea terenurilor inundabile din jurul Timișoarei, moment în care a început canalizarea râului Bega (Begheului) în amonte de Timișoara, până la Făget. Patru ani mai târziu, în 1732, pe noul canal circula primul vapor, până la Pancevo (Serbia).

Comentarii

comentarii