Acasă Actualitate Cancerul de colon si rect se poate vindeca! Interviu cu prof. dr....

Cancerul de colon si rect se poate vindeca! Interviu cu prof. dr. Ciprian Duță, șeful Clinicii Chirurgie 2 a Spitalului Județean Timișoara

DISTRIBUIȚI

În perioada 2020-2022, în pofida restrângerilor de activitate, Clinica 2 Chirurgie a Spitalului Județean „Pius Brînzeu” Timișoara și-a continuat preocupările în domeniul tratamentului bolilor oncologice, în mod particular pe specialitatea cancerului colo-rectal. Ne oferă mai multe detalii Ciprian Duță, șeful clinicii, intervievat de Ziua de Vest.

Ciprian Duță: Cancerul colo-rectal reprezintă un domeniu prioritar pentru colectivul clinicii, în acest scop fiind făcute mai multe proiecte de cercetare care au dus la îmbunătățirea zestrei de instrumente chirurgicale – amintesc de achiziționarea robotului DaVinci, printr-un proiect finalizat în 2015, condus de prof. dr. Lazăr Fulger – care au permis o abordare modernă a chirurgiei colorectale. Colectivului Clinicii de Chirurgie 2 a Spitalului Județean de Urgență Timișoara este acum implicat într-un proiect transfrontalier pe fonduri europene cu colegii maghiari

ZdV: Este cancerul de colon și de rect o patologie frecventă? De ce a fost nevoie de acest proiect?

CD: Cancerul de colon și de rect este cancerul cu cea mai mare rată de creștere a numărului de cazuri la ora actuală în lume, cel mai probabil ca urmare a schimbării modului în care ne alimentăm, consumând mâncare procesată și tot mai puține fibre vegetale. De aceea am considerat necesar acest efort de informare, retehnologizare și educare a populației, materializat printr-un proiect transfrontalier („Improving health-care services through innovative RO-HU surgical ideas – ROHUNOVATION”).

ZdV: Cum se poate vindeca? Toți știm despre cancer că este o boală greu curabilă.

CD: Cancerul de colon și rect se poate vindeca dacă este descoperit devreme, când este la început, și dacă intervențiile chirurgicale sunt parte a unui algoritm de tratament corespunzător – în aceste cazuri fericite obținem vindecare în peste 90% din cazuri.

ZdV: Nouă din zece pacienți cu cancer de colon vindecați! Cum se diagnostichează devreme cancerul acesta?

CD: Sunt câteva semne de alarmă – dacă cineva din familie a avut acest tip de cancer, dacă apar sângerări la scaun, dacă se modifică ceva în tranzitul intestinal – cum avem scaun – în sensul unei constipații sau balonări episodice la început, dacă pierdem în greutate. Bineînțeles că primul drum trebuie făcut către medicul de familie.

ZdV: Și de aici în ce direcție?

CD: De aici depinde de vârstă. Dacă aveți peste 45 de ani, bărbații, sau peste 50 de ani, femeile, cereți sa fiți instruiți sa vă efectuați un test de sângerări oculte din fecale sau, popular spus, un test să se vadă eventuale sângerări ascunse din colon prin intermediul scaunului. Dacă sângerările sunt clare și pacientul le-a avut deja, atunci trecem peste această etapă și ne adresăm medicului gastroenterolog pentru o colonoscopie totală.

ZdV: Ce se caută cu această colonoscopie totală și de ce este importantă?

CD: Se caută mici polipi și tumori din colon și rect ce pot fi altfel extirpați în timpul procedurii și nu mai ajung să se transforme în cancer. Pe de altă parte tumorile mici și medii se pot trata prin metode mai puțin agresive cum ar fi chirurgia laparoscopică sau robotică. De asemenea cu această descoperire precoce a bolii suntem în poziția sa salvăm câți mai mulți pacienți de la situația în care să ajungă sa aibă un anus contra naturii.

ZdV: Se poate interveni laparoscopic în cancerul de colon și de rect?

Răspuns: La ora actuală, mai mult de 50% dintre pacienții ce se adresează Clinicii Chirurgie 2 din Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara sunt tratați laparoscopic sau robotic. Bineînțeles că adaptăm intervenția după nevoile pacientului și după stadiul bolii, dar încercăm să oferim tuturor pacienților noștri un tratament oncologic adecvat, însoțit de cât mai puțină durere chirurgicală. Întreg colectivul clinicii a urmat cursuri si stagii de pregătire în centre de excelenta, iar liderii sunt dr. Amadeus Dobrescu, dr. Cristi Tarta, dr. Caius Lazar, dr. Dan Brebu. Prin proiectul acesta dorim să creștem numărul acestor operații minim-invazaive prin cursurile pe care le organizăm pentru chirurgi, prin educarea pacientului, prin tehnologiile și tehnicile noi implementate.

ZdV: Care sunt avantajele intervențiilor laparoscopice și robotice? Nu este mai bine „să deschideți” și să vedeți?

CD: Chirurgia minim invazivă – sau fără tăietură cum se spune popular – are avantajele unei recuperări mai rapide. Sunt pacienți care sunt bine și se externează și după trei zile de la operația de colon sau rect. Pe de altă parte, această chirurgie oferă o augmentare a realității. Noi operăm prin intermediul unor ecrane care măresc de douăzeci de ori și sunt ultraHD – oferă amănunte care ochiului uman de cele mai multe ori nu îi sunt accesibile fără aceste dispozitive: cameră, dispozitiv de prelucrare a imaginii și ecran. Iar chirurgia cu robotul este, de fapt, tot de om făcută dar prin intermediul acestui dispozitiv ingenios. Robotul chirurgical are rolul de a rafina mișcările chirurgului și, fiind mașină, de a nu obosi, de asemenea și imaginile ultraHd 3D oferite de el aduc detalii importante intra-operator. Intervențiile clasice cu tăietură nu vor fi niciodată contraindicate, dar nu mai putem opera în 2022 toți pacienții cu această metodă, pentru că tehnologia și chirurgi au evoluat, ele au indicația lor.

ZdV: Vă mulțumim! Ce mesaj ați avea pentru pacienți?

CD: Descoperirea acestei boli crunte devreme duce la vindecare, duce la intervenții fără tăietură și cu recuperare rapidă. Sfătuim toată populația să participe activ la eforturile noastre de diagnosticare a acestei boli pentru a ne fi mai ușor sa o vindecăm.

Comentarii

comentarii