Acasă Administraţie Când Bega scoate fața întunecată a civilizației urbane, specialiștii Aquatim vin cu...

Când Bega scoate fața întunecată a civilizației urbane, specialiștii Aquatim vin cu soluții

619
DISTRIBUIȚI

Modernizări și remedieri în punctele cheie vulnerabile, acestea sunt soluțiile alese de Aquatim pentru a contracara presiunea extraordinară exercitată, la propriu și la figurat de ploile torențiale asupra canalizării Timișoarei. Dincolo de investițiile făcute, programele de mentenanță continuă își au rolul lor, deloc de neglijat.

Loredana Leordean a explicat că stația de epurare a Timișoarei este situată pe malul nordic al canalului Bega. Apa uzată colectată din zona de sud a orașului trebuie așadar să „treacă” de canalul Bega pentru a ajunge la stația de epurare. Există două subtraversări ale Begăi, prin sisteme hidraulice de tip sifon, bazate pe principiul vaselor comunicante. Ambele au fost executate astfel încât înclinarea pantelor să le asigure autocurățarea, însă acest lucru se întâmplă numai la debite mari, deci la ploi puternice.

Mentenanța lor periodică este, așadar, una esențială pentru buna funcționare a canalizării. „Mentenanța preventivă, curățarea și inspectarea periodică a tronsoanelor de canalizare este întotdeauna importantă. Însă, dacă vorbim de sifoanele deversor, care leagă canalizarea din partea de sud  a orașului de stația de epurare, impactul este unul crucial.”, este de părere Emil Alexa, inginer-șef Aquatim.

Trei lucrări mari de mentenanță, relativ recente, completează setul de măsuri menit să asigure funcționarea eficientă a canalizării în orice condiții. Este vorba de decolmatarea camerelor sifon pentru ambele colectoare Sud și decolmatarea completă a conductei de diametru 2.000 mm, a sifonului-deversor, aferent colectorului nou din partea de sud. Lucrările au scos la iveală partea întunecată a „civilizației” urbane – deșeurile ajunse, nepermis, în canalizare. „Este greu de imaginat ce găsim în canalizare… Am scos din colectoare, canale cu diametre de 2-3 metri, grinzi, bolovani și chiar și acumulatori auto.”, mai spune Emil Alexa.

Sifonul deversor „vechi” al colectorului sud de canalizare, de pe str. Baba Novac, a fost reabilitat complet, hidraulic si structural, printr-o investiție Aquatim, în anul 2019.  Acesta datează din 1912, de la începuturile canalizării și pe aici se tranzitează 25%-30% din apa uzată colectată din jumătatea sudică a orașului. Proiectele de viitor ale companiei Aquatim include și echiparea sifonului deversor sud nou cu o stație de pompare a apei pluviale în exces în Bega – a conchis Loredana Leordean.

 

Comentarii

comentarii