Acasă Actualitate Când dă drumul Colterm la căldură? Este pregătită compania de iarnă?

Când dă drumul Colterm la căldură? Este pregătită compania de iarnă?

323
DISTRIBUIȚI

Marți, 5 octombrie, consilierii locali din Timișoara s-au întrunit în adunarea generală a acționarilor (AGA) Colterm. Pe lângă alegerea unui nou consiliu de administrație (CA) și faptul că a fost încheiat un nou contract între primărie și companie, s-a discutat inclusiv despre pregătirile pentru iarnă întreprinse, până acum, de conducerea Colterm. Cel mai probabil, căldura va porni la finalul acestei săptămâni sau începutul următoarei, iar, pe iarnă, compania a plănuit să folosească mai mult gaz, însă creșterile de preț ar putea duce la o nevoie mai mare de cărbune.

În această vară, la Colterm, potrivit directorului interimar Cristian Mîțu, a funcționat doar CET Centru, centrala care funcționează doar pe gaz. De altfel, inițial, planurile pentru această iarnă prevăd producerea de agent termic în proporție de 70% din gaz și 30% din cărbune. Lucrurile s-ar putea, totuși, schimba, pentru că prețul gazului a crescut de patru ori față de anul trecut. În același timp, a crescut și prețul certificatelor de CO2, iar producția pe gaz ar produce un nivel poluare de două ori mai mic decât producția pe cărbune. Calculele ar indica faptul că încă ar fi mai rentabilă producția pe gaz și datorită randamentului mai bun al instalațiilor de la CET Centru.

Totuși, pentru orice eventualitate, ar fi nevoie și de cărbune. Există o problemă: Colterm mai are stocuri de doar câteva sute de tone, ceea ce ar însemna, practic, „zero”. Cristian Mîțu nu s-a aratăt prea îngrijorat de acest aspect: „Suntem cu contracte în derulare, avem graficele de livrare, vom demara cât de curând livrarea de cărbune”.

Cât despre data la care Colterm va începe să livreze agent termic, primarul Dominic Fritz a spus „cel mai probabil, în acest weekend”. Directorul Cristian Mîțu a amintit că sistemul nu a fost folosit cu lunile și că mai plauzibilă ar fi varianta unor prime livrări de luni, 12 octombrie. În primă fază, doar cu producție pe gaz, dar mai apoi, de la finalul lunii, și pe cărbune.

„Ambele centrale sunt pregătite de funcționare. S-au făcut reviziile tehnice și s-au făcut reviziile la transport și distribuție. Practic, putem porni și vom porni cât de curând încălzirea. Vom livra agent termic populației!”, a spus Mîțu.

Noul contract, aprobat tot marți, prevede o perioadă de cinci ani în care de serviciile de termoficare din Timișoara se va ocupa tot Colterm. În cadrul aceleiași AGA, au fost anulate contractele din 2004 și 2006 prin care se concesionau, pe 49 de ani, rețelele propriu-zise. Aceste concesiuni fac parte, de acum, din același contract de gestionare a sistemului de încălzire centralizată.

Comentarii

comentarii