Acasă Economic Când vom avea irigații în agricultura din Banat? Iată răspunsul ministrului Adrian...

Când vom avea irigații în agricultura din Banat? Iată răspunsul ministrului Adrian Oros!

DISTRIBUIȚI

Clubul Fermierilor Români, în parteneriat cu USAMVB, a organizat, recent la Timișoara, o întâlnire a grupului de lucru, unde s-a pus în dezbatere situația agriculturii din Banat, sub impactul reformei PAC, al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și al Strategiei naționale de gestiune integrată a apei și a solului în agricultură.

Apa va fi cărată în culturi cu ajutorul energiei soarelui

La întâlnire au participat și Adrian Oros, ministrul agriculturii, Ștefan Constantin, director general al ANIF și reprezentanți ai autorităților locale, Adrian Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, și Zoltan Nemeth, prefectul de Timiș. Scopul întâlnirii a fost de a se oferi soluții la situația grea din agricultură, în ceea ce privește lipsa irigațiilor.

La întrebarea înaintată de fermieri: ”Când vom avea irigații în Banat?” ministrul Oros a răspuns: ”Sunt soluții, dar trebuie să parcurgem etapele cerute de Ministerul Mediului, fiindcă apa este gestionată de acest minister și numai o parte este utilizată pentru irigații în agricultură. Toate reglementările și directivele europene sunt aplicate de această instituție”.

Astfel, prin Strategia de gestionare a apei în agricultură Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are în plan repararea infrastructurii degradate care nu a mai fost utilizată de peste 30 de ani în unele zone. Apa va fi colectată și transportată fără pierderi pe câmp, pentru a fi utilizată cât mai responsabil, dar utilizând energia verde, solară. Soluția prezentată de Oros înaintată și în 2020 la Bruxelles este următoarea.

Toate canalele de irigații nu numai din Banat, ci din întreaga țară va fi acoperită cu panouri solare Este vorba de o suprafață imensă aflată în proprietate statului român. Astfel prin intermediul soarelui va fi produsă o energie verde și foarte ieftină care va fi utilizată pentru transportul apei din râuri pe câmp și irigate culturile. Energia verde dacă este folosită acolo unde este produsă este foarte ieftină. Prețul crește brusc prin transportul acesteia. Astfel în proiectul acesta va fi atrasă și Hidroelectrica sau alți parteneri de stat sau privați care să investească și să monteze acele panouri solare.

”Vorbim de această soluție, fiindcă există întreprinzători care cumpără terenuri pe care le scot din circuitul agricol ca să monteze panouri solare pentru a produce energie verde. Noi am propus o rezolvare mult mai eficientă pentru statul român de a utiliza acea suprafață de deasupra canalelor care este expusă puternic la soare și să fie utilizată pentru montarea acestor panouri solare. Astfel vom putea duce apă și în județele unde trebuie împinsă pe mai multe trepte, chiar de șapte ori, iar prețul apei e atât de mare încât pentru fermier nu rentează. De aceea există acest program Apă gratis. În aceste condiții, utilizând o energie verde și ieftină, vom reuși să avem irigații și pe aceste terenuri greu accesibile. Această este soluția noastră și de aceea a fost considerată foarte verde în noiembrie anul trecut de Comisia Europeană”, a explicat ministrul Adrian Oros.

Două soluții pentru agricultura din Timiș

De asemenea, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a venit și el cu două soluții. A invitat Clubul Fermierilor Români să facă parte din Consiliul de Strategie și Analiză Economică, lansat în 2021, pentru a pune bazele Strategiei de Dezvoltare Economică și Socială a județului Timiș. De aceea CFR poate fi un partener foarte bun al CJT în elaborarea acestui document. Panul Național de Gestionare a Apei pentru agricultură este foarte util pentru CJT din punct de vedere al amenajării teritoriului. Astfel, CJ Timiș este dispus să preia canalele de irigații abandonate și degradate din județ, pentru a le gestiona și repara, fiindcă ANIF nu mai are capacitatea de a le curăța și moderniza, iar când plouă inundă localitățile și culturile. Florian Ciolacu, directorul CFR, a fost încântat de invitația președintelui CJT și va participa cu specialiști de câte ori va fi solicitat de Alin Nica.

Ciolacu a mai explicat: ”În urmă cu un an, în iulie 2020, când încă nu exista PNRR, CFR a lansat chiar la USAMVB Timișoara un studiu privind strategia de refacere a sistemul de desecare și drenaj în Banat, cu prezentarea fiecărei structuri hidro-ameliorativă. Studiu a fost făcut în colaborare cu specialiștii de la USAMVB. Atunci nu știam că va veni această finanțare prin PNRR, dar cunoșteam că nevoia de irigații este foarte mare în agricultură și nu mai putea fi amânată. Acum, Clubul Fermierilor a propus această întâlnire a grupului de lucru tot la Timișoara care poate să fie un model replicabil în alte centre universitare din țară unde se poate coagula dezbateri pe strategia de gestionare a apei și pe promovarea de programe pe acest domeniu. Grupul de lucru care s-a constituit are rolul de a furniza MADR idei și soluții pentru elaborarea strategiei pentru planificare multianuală cu finanțare din resurse românești sau de la UE pentru refacerea irigațiilor, a desecărilor și pentru gestiunea solului agricol al României”

 

 

 

 

Comentarii

comentarii