Acasă Actualitate Candidații liberali pentru primăriile orașelor din Timiș garantează o colaborare strânsă cu...

Candidații liberali pentru primăriile orașelor din Timiș garantează o colaborare strânsă cu „președintele Alin Nica”. A fost lansat programul electoral al PNL pentru Consiliul Județean Timiș

1268
DISTRIBUIȚI

Alin Nica, candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean Timiș, și-a lansat marți, 8 septembrie, programul electoral. Este unul structurat pe opt capitole, totalizând, în formatul print gândit de PNL Timiș, peste 100 de pagini. Principalul pilon – și motto-ul campaniei  lui Nica – este „Timișul la nivel european”.

Alături de Nica, la evenimentul desfășurat în fața Palatului Baroc din Piața Unirii din Timișoara, au fost prezenți toți candidații liberali la primăriile orașelor din județ, inclusiv primarul Timișoarei și președintele PNL Timiș, Nicolae Robu. Ceilalți sunt cei deja aflați în funcție – Dănuț Groza (Sânnicolau Mare), Petru Roman (Deta), Sorin Munteanu (Buziaș), Darius Postelnicu (Jimbolia), Raul Cozarov (Gătaia), Filip Petru (Ciacova) și Marcel Avram (Făget) – sau cei care doresc să aducă o schimbare – Claudiu Buciu (Lugoj) și Ioan Popovici (Recaș).

„Știu că unii spun că au ajuns deja la nivel european. Eu însă vreau să depășim aceste abordări personale mai mult sau mai puțin obiective și să ducem împreună întreg Timișul la nivel european. Pentru că avem mulți elevi care își încep în curând școala în condiții improprii, care încă nu au toalete în școli sau pensionarii care nu au apă și canalizare în case, comune încă neracordate la rețeaua de gaz, oamenii care încă se chinuie să meargă pe drumuri neasfaltate, nu putem  spune că trăim cu toții într-un județ european”, a început Nica.

Acesta vrea să termine „epoca proiectele aflate doar pe hârtie” și să accentueze importanța proiectele din fonduri europene, spre deosebire de ultimii președinți pesediști ai Consiliului Județean, care, consideră Nica, s-au bazat prea mult pe bani de la guvern sau din surse proprii. Studiile sale de la Politehnică și experiența acumulată prin implicarea sa în mai multe structuri europene, spune liberalul, garantează că va putea duce la realizare „planul de guvernare locală” prezentat.

„Cred că județul nostru, unul dintre județele fruntașe ale țării, merită o administrație profesionistă, una cu o viziune clară și mai ales cu o strategie realistă pentru a duce, în adevăratul sens al expresiei, «Timișul la nivel european». (…) Este planul oamenilor gospodari din acest județ. Este ceea ce își doresc timișenii și timișorenii. Și vă asigur că toate eforturile mele vor merge în această direcție, de a duce, în următorii ani planul făcut azi public la îndeplinire”, a mai declarat Nica.

Primul capitol al programului său – „Asigurăm prosperitatea sustenabilă și creșterea economică” –, prevede un proiect de reconfigurare a arhitecturii de investiții, în special al Fondului Județean de Investiții Timiș. „Acesta va oferi cofinanțare, precum și suport în scrierea, accesarea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană. Aș vrea să subliniez acest aspect: banii vor putea fi dați drept sprijin pentru cei care aplică sau pun în practică proiecte europene”, anticipează Nica. Banii, asigură acesta, nu vor fi dați pe criterii politice, reiterând ideea că el „va fi președintele tuturor primarilor din Timiș, indiferent de culoarea politică”. La acest capitol, mai sunt avute în vedere colaborări cu universitățile și crearea unui accelerator de afaceri.

Următoarele capitole din programul lui Nica ar fi „Creștem calitatea vieții pentru timișeni”, care are cinci subdirecții: sănătate la standarde europene, educație și civism, cultură și identitate, asistență socială și dezvoltarea sportului de masă, și „Asigurăm bunăstarea durabilă pentru mediul rural”, definit prin reducerea decalajului dintre mediul rural și cel urban, prin infrastructură de transport, dezvoltarea infrastructurii energetice, susținerea investițiilor în agricultură, stimularea mediului de afaceri, susținerea educației, susținerea sportului, asigurarea serviciilor de utilități și rezolvarea problematicii specifice fondului funciar.

Al patrulea capitol, „Dezvoltăm infrastructura în slujba cetățeanului și economiei” prevede planuri pentru transformarea Timișului în județul cu cea mai modernă infrastructură rutiera din țară. Astfel, guvernarea județeană PNL ar urma să facă din județ un hub logistic atât național, cât și la nivelul euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT), spre deosebire de PSD, care, consideră Nica, a izolat județul în perspectivă transfrontalieră.

Celelalte capitole din „programul de guvernare locală”, cu nume care vorbesc de la sine despre intențiile liberalilor pentru județul Timiș,  sunt: „5. Atragem fonduri europene în slujba Timișului”, „6. Susținem dialogul social și implementăm e-Timiș”, „7. Stimulăm dialogul interinstituțional pentru Timiș” și „8. Garantăm protecția mediului și respectarea pactului ecologic european”.

„Începând din acesta toamnă, timp de 4 ani vom vorbi nu doar de un Timiș la nivel european ci și de un Timiș liberal. Pentru că vom avea primarii liberale, un președinte liberal la CJ Timiș și un guvern liberal chiar și după 6 decembrie. Astfel, vom avea tot sprijinul necesar pentru a putea pune în aplicare proiectele care vor duce Timișul la nivel european”, a mai ținut să menționeze Alin Nica, înainte de a le da cuvântul invitaților săi, pentru a prezenta câte un proiect pe care doresc să îl realizeze, dacă ajung primari, în colaborare cu CJT.

Primarul Nicolae Robu a vorbit despre cele mai importante două proiecte gândite în colaborare cu Consiliul Județean, care, până acum, au iscat dispute politice, dar care, speră acesta, s-ar putea concretiza cu Alin Nica la președinția acestuia: o parcare în zona centrală a Timișoarei, în spatele Hotelului Timișoara, și reabilitarea Aerodromului Cioca. Pentru primul proiect, CJT ar urma să doneze primăriei terenul pe care îl deține acolo, iar pentru al doilea, primăria va da clădirile la „județ”. În treacăt, Robu a menționat și de un posibil parteneriat pentru dezvoltarea rețelei de piste de biciclete.

În rest, ceilalți candidați PNL la primăriile din județ au spus că ar dori un parteneriat pentru următoarele obiective: Marcel Avram – drum de legătură între Făget și comuna Mănăștiur; Claudiu Buciu – spital nou la Lugoj, modernizarea rețelelor de apă și canalizare, rezolvarea problemelor cu elevii de profil tehnologic din satele aparținătoare Lugojului, care sunt doar câte șapte în clasă; Sorin Munteanu – piste de cicloturism Timișoara-Buziaș, adăposturi pentru câinii vagabonzi, alte posibile proiecte de infrastructură; Raul Cozarov – extinderea rețelei de gaz la Gătaia, legătură cu Tormac; Darius Postelnicu – extinderea rețelei de gaz în Jimbolia, spitalul orășenesc; Filip Petru – fondul pentru susținerea investițiilor, drumul județean care va lega Ciacova de Timișoara; Ioan Popovici – extinderea utilităților, transport metropolitan până în Recaș; Petre Roman – centura de ocolire a Detei, pe direcția Timișoara-Foeni; Dănuț Groza – punct de trecere a frontierei pentru traficul greu la Cenad, centura ocolitoare a Sânnicolaului Mare, pistă de biciclete.

Comentarii

comentarii