Acasă Cultura Cântul Banatului Șag 2021

Cântul Banatului Șag 2021

701
DISTRIBUIȚI

Festivalul Național de interpretare ”Cântul Banatului” 2021 ediția I a reunit, în prima zi a festivalului, 8 coruri din diferite confesiuni religioase – ortodocși, catolici, baptiști și penticostali – cu artiști cu vârste cuprinse între 5 și 75 de ani, iar în cea de-a doua zi, copii  și tineri cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Festivalul ”Cântul Banatului” este un proiect educațional pentru tineri, copii și adulți cu privire la mișcarea corală din Banat început încă din 1810 – ceea mai veche atestare documentară a unui cor din Banat existând la Lugoj, în județul Timiș. Proiectul prin intermediul căruia se organizează festivalul își propune revitalizarea mișcării corale tradiționale, din Banat, având ca scop principal promovarea unicității tradiției corale din Timiș și din Banat.

Festivalul este organizat de către Asociația Culturală Generația Muzicii, iar finanțarea evenimentului este asigurată prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR,) prin intermediul Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL Timișul de Centru, în cadrul măsurii GAL Timișul de Centru de susținere a mediului asociativ si activitățile culturale sau sportive din teritoriul GAL.

”Evenimentul  consider că a fost un real succes și m-am bucurat foarte mult să văd în prima zi comuniunea dintre confesiunile religioase – ideea mea fiind aceea de a crea o unitate între cultele religioase. De-a lungul timpului  au fost prea multe lupte între religii și confesiuni, accentul punându-se pe diferențele dintre noi, uitând însă că cel mai important lucru care ne unește pe toți este credința în același Dumnezeu. Un alt scop al evenimentului a fost acela de a vedea pe scenă  nu doar copiii și tineri, ci și persoane trecute de a doua tinerețe. M-am bucurat să îi putem premia pe membrii corurilor bisericești care s-au dedicat și implicat în pregătirea repertoriului pentru festival. ” declară dna prof. Kari Drumof Mihaela, președinta Asociației Culturale Generația Muzicii, organizatoarea evenimentului.

Juriul a fost format din cadre universitare ale Facultății de muzică și teatru din Timișoara – prof. dr. muzicolog Rodica Giurgiu, prof. drd. Struța Cristina  și din absolvenți ai facultății de muzică:  profesori și dirijori Iustin Călin și Daniel Milencovici.

Deschiderea Festivalului a fost făcută de către Voicu Denis  Gabriel – care a și câștigat  trofeul secțiunii Cântece religioase.  Primul cor care au urcat pe scenă a fost corul catolic din Timișoara ”Harmonia Cristi”, dirijat de către dirijorul Iustin Călin, acesta având ca invitați coriștii corului ”Pax et Bonum” din Onești  cu care are o frumoasă colaborare.

Următorii pe scenă au fost : Corul parohiei ortodoxe Șag – dirijat de Părintele Băran Florin,  Grupul Vocal feminin ”Ortodoxia” –  al parohiei ortodoxe Parța,  dirijat de către Părintele Bistrian Simion  și Corala „Sfântul Mare Mc. Gheorghe ”din Voiteg – Dirijat de către Părintele Dragan Georgiev.

Au fost pe scenă și grupurile de copii ai  Bisericii Penticostale din Șag –  coordonați  de Lidia Rusu și ai  Bisericii Baptiste din Șag –  coordonați de Beniamin  Samoilă, și să nu uităm de gazdele acestui festival au fost copiii de la Generația Muzicii.

Invitat special a fost o tânără speranță a muzicii folclorice și religioase, de doar 15 ani, Adrian Petcu din Semlac, județul Arad, care are înregistrate un CD de pricesne și unul de muzică folclorică.

După secțiunea de coruri  și muzică religioasă – solo  a urmat o secțiune de Grupuri și Duete.

La sfârșitul festivalului a fost făcută premierea tuturor participanților -fiecare primind câte o medalie inscripționată cu ” Cântul Banatului”, iar dirijorii de grupuri și coruri primind câte o diplomă și o cupă.

În cea de a doua zi au fost pe scenă 75 de participanți – atât din județul Timiș cât și din țară –  concurând la secțiunile: folclor, etno, tradiție și modernism, cântec despre natură –  atât vocal cât și instrumental.

Pe scenă au cântat  și grupul Cantodena – coordonat de către doamna profesoară Desanca Lalici, 6 soliști  reprezentanți ai Palatului Copiilor din Oradea – coordonați de către doamna profesoară Turc Gal Anamaria, cursanții  de la ” Cursuri de pian cu Cristina” –  coordonați de către prof. Cristina Struța și  copiii de la Generația Muzicii.

În cadrul festivalului am avut și un simpozion – ” Omul – prieten cu natura” – prezentat de prof. Daniel Milencovici si Kari Drumof Mihaela. Prin acest simpozion am încurajat la reciclare și protecția mediului înconjurător. Copiii au vizionat câteva filmulețe despre ce înseamnă protejarea mediului și poluarea cu plastic.

Câștigătorii trofeelor pe secțiuni : la secțiunea Folclor,  duet –  câștigătoare au fost surorile Fudulu Riana Ioana& Andra din Giroc și  secțiunea Etno –  Scafariu Bianca – profesor coordonator Desanca Lalici,  Secțiunea Folclor/ individual – categoria 10-12 ani Ionela Maria Ghip, 11 ani din Cluj, iar la categoria – 15- 17 ani Bona Bianca -15  ani, din Caransebeș- profesor coordonator Kari  Drumof Mihaela. La Secțiunea Cântec despre natură -instrumental : Erik Ciolac, 11 ani – Giroc, Alexandra Pogăcean, 11 ani din Giroc și Daria Moți – 11 ani din Dumbravița – prof. coord. Struța Cristina, iar VOCAL – Cocian Anastasia, 5 ani din Șag, Trofeul ministar – prof. coord. Kari Drumof Mihaela. Toți participanții au fost premiați cu diplome, medalii și trofee în funcție de premiul obținut.

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii