Acasă Actualitate Carantină în Timișoara și zona periurbană: restricții la circulație, școală exclusiv online,...

Carantină în Timișoara și zona periurbană: restricții la circulație, școală exclusiv online, mall-uri închise în weekend

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis să aprobe propunerea de carantinare a municiului Timișoara și comunelor Moșnița Nouă, Dumbrăvița, Giroc și Ghiroda. Până la intrarea în vigoare, în noapte de duminică spre luni, mai trebuie doar semnătura lui Raed Arafat și publicarea deciziei. Acest lucru ar trebui să se facă cu celeritate, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, în conferința de presă organizată după ședința CJSU Timiș.

Concret, noile măsuri, a spus prefectul Zoltan Nemeth, vor fi: închiderea, în weekend, a centrelor comerciale închise, cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor sau celor care vând hrană pentru animale; restricții de circulație; activități religioase permise doar în aer liber; săli de fitness închise; spațiu alocat de 8 metri pătrați pe persoană în interiorul instituțiilor și unităților economice, deci și o limitare a numărului de persoane. În plus, cursurile, indiferent de clasă, se vor putea desfășura doar online, dar acest lucru va fi stabilit printr-un ordin comun al Ministerului Educației și cel al Sănătății. Detalii mai multe, a spus prefectul, vor fi făcute odată cu publicarea hotărârii.

Raed Arafat a declarat: „Trebuie să ne uităm la situația în care ne aflăm. Timișoara, ca municipiu, are printre cele mai mari incidențe. Ieri erau între 2 puncte în defavoarea Timișoarei (față de următorul municipiu, ca rată – n.r.). Am asistat la o creștere continuă în ultimele zile și săptămâni, mică, dar evidentă. Paturile de terapie intensivă sunt pline, avem o greutate în a găsi locuri inclusiv pentru pacienții care au nevoie de oxigen, există o presiune pe sectorul sanitar tot mai mare (…) Oricum a trebuit să transferăm pacienți din Timișoara. Trebuie respectate măsurile de limitare a mobilității, masca, cele de igienă și reducere a contactelor neesențiale la acest moment”.

Măsura a fost luată și pentru localitățile limitrofe ale Timișoarei, a adăugat Arafat, pentru că ar fi mai ușor de controlat situația, în special pentru forțele de ordine, dar și pentru că o bună parte a locuitorilor acestora se deplasează pentru muncă la Timișoara. Acesta a mai spus că, în paralel, va crește ritmul de vaccinare în Timișoara, „Nimeni nu vrea să ia măsuri exagerate, dar trebuie luate măsuri corecte, care să deservească sistemul sanitar”, a mai spus șeful DSU.

Primarul Dominic Fritz a declarat: „Astăzi este o zi tristă pentru Timișoara, dar și o zi în care este nevoie de o frână de urgență. Din păcate, în ultimele zile și săptămâni, măsurile impuse la nivel național nu au fost de ajuns pentru a face față răspândirii virusului în Timișoara. După două ore de discuții, am votat și eu cu inima foarte grea pentru această carantinare. Eu cred că doar așa putem să întrerupem acest lanț al infectărilor”. Scopul principal al acestei măsuri, a spus Fritz, este ca măcar Paștele să fie trăit „cât de cât normal”.

Deși nu a participat la conferința de presă de după ședința CJSU, Alin Nica a reacționat pe Facebook. Președintele Consiliului Județean Timiș a spus că CJSU a adoptat soluția „minimului efort pentru administrația Timișoarei”. Liberalul îi mai solicită primarului un plan coerent de măsuri anti-COVID-19, bazat pe indicatori și cifre, care să completeze carantina formală, „cu speranța că sutele de mii de cetățeni afectați vor avea parte și de altceva în afară de restricții înmulțite și înăsprite”. Nica spune că se va adresa și Ministerului Sănătății, pentru alocarea unui număr suplimentar de vaccinuri, și Ministerului Economiei, pentru compensația pentru operatorii economici „distruși financiar de restricții și închideri obligatorii”.

Întrebat în legătură cu reacția lui Nica, primarul Dominic Fritz a răspuns: „Este o palmă pentru fiecare medic, fiecare asistentă medicală care, de luni întregi, nu știe când să își mai vadă copiii, pentru cei care fac eforturi serioase pentru a-și ține în viață afacerile. (…) Decizia a fost luată cu 30 din 40 de voturi. Asta arată că a fost un consens larg. Îmi pare rău că unii încearcă să profite politic de această situație”.

În cadrul conferinței, au luat cuvântul și medicii Dorel Săndesc, președintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătății, și Virgil Musta, medic la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Primul a spus că situația, ca și până acum, poate fi ținută în frâu, mai exact limitat numărul deceselor, doar dacă sunt susținute cu destule resurse secțiile de Terapie Intensivă. Celălalt a ținut să spune că decizia luată „deși dificilă, este cea corectă”.

În legătură cu o altă problemă ridicată de jurnaliști, cea a grădinițelor și creșelor, despre care nu s-a precizat dacă rămân deschise sau se închid, prefectul a spus că hotărârea nu aduce vreo schimbare. El nu excludea ca o măsură în acest sens să vină de la nivel național. Pe de altă parte, Arafat a spus că Ministerul Educației și cel al Sănătății vor lua în considerare această situație și, eventual, vor veni cu propuneri pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Comentarii

comentarii