Acasă Actualitate Caraș-Severinul nu mai pare ”un județ liniștit și sigur”

Caraș-Severinul nu mai pare ”un județ liniștit și sigur”

DISTRIBUIȚI

Resita MuncitorescRomii din cartierul reșițean Muncitoresc s-au bătut cu sticle incendiare iar la Mehadia pare că se ascund arme bulgărești

 

Fostul comandant al IPJ Caraș-Severin, comisarul șef Grigore Stolojescu, avansat la București, într-o structură națională, spunea, întotdeauna că județul este ”unul liniștit și sigur”. Și probabil așa și era. În ultimele zile, însă, realitatea pare să contrazică această stare de lucruri. Probabil că sigur a rămas județul, dar liniștit pare-se că nu. Romii din cartierul Muncitoresc să războiesc la lumina zilei, marți și miercuri încăierările lor îmbrăcând forme violente: sticle incendiare, săbii, cuție, bâte și alte elemente de arsenal specific, așa încât forțele de ordine au fost nevoie să tragă focuri în aer pentru liniștirea ”combatanților.”  
După ce miercuri a fost prins de către polițiștii timișoreni, la Reșița, capul unei rețele de traficanți de droguri, joi dimineață, mascaţii au ajuns şi la Mehadia. Acţiunea este coordonată de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin lucrătorii de la Arme, Explozivi şi Substanţe periculoase, care au descins în şapte judeţe. Aceştia caută arme aduse din Bulgaria de o reţea cu ramificaţii în mai multe judeţe ale ţării. Potrivit unor surse, şi la Mehadia ar exista persoane implicate într-o astfel de afacere ilegală, motiv pentru care percheziţiile au loc şi în această comună.
Revenind la încăierările repetate ale romilor reșițeni, există voci printre ei care spun că la mijloc ar fi taxe de protecţie, ameninţări cu violul şi alte lucruri de acest gen. Concluzia însă ar fi că totul a pornit de la un schimb de maşini, iar după alţii, vânzarea unui autoturism. În 2012, unul dintre romi i-ar fi vândut altuia, pe când se aflau în Italia, un autoturism cu suma de 150 de euro. Unii spun că, de fapt, nu a fost vorba de o vânzare-cumpărare, pentru simplul motiv că doar şi-au schimbat maşinile între. Cristian C., care a obținut autoturismul, a plecat cu el în Spania, unde a fost reţinut de autorităţi, existând suspiciuni în privinţa provenienţei lui. După câteva zile de stat în arestul poliţiei spaniole şi după ce ar fi achitat 1.800 de euro reprezentând cheltuieli de judecată şi onorariul avocatului, Cristian C. a fost lăsat liber, convins că maşina primită fusese furată. Prietenii lui Codruţ C. îl contrazic şi spun, însă, că în Spania o maşină se confiscă chiar şi atunci când te duci cu ea la furat. În martie 2014, acesta s-a întors în Italia, unde s-a întâlnit cu Codruţ C., vânzătorul mașinii, cerându-i banii cheltuiţi cu avocatul în Spania. S-a constituit chiar și un stabor, care să judece situaţia după legea ţigănească, prilej cu care Codruţ C. a fost de acord să-i dea banii ceruţi. Din motive neclare, lucrurile au tergiversat, iar la prima întâlnire faţă în faţă, pe o stradă din Roma, susţinătorii lui Codruţ C. spun că acesta ar fi fost lovit de unul din partea adversă. La sfârşitul lunii mai, Codruţ C. a venit în ţară, la Reşiţa, şi au început iarăşi negocierile. Aşa se face că sâmbăta trecută, staborul s-a întrunit din nou, undeva în centrul municipiului, prilej cu care s-a hotărât ca acest Codruţ C. să-i plătească lui Cristian C. doar 500 de euro, iar diferenţa să fie considerată pagubă pentru bătaia din Italia. Nemulţumiţi de judecata ţigănească, oamenii lui Cristian C. au decis să-şi facă singuri dreptate, acuzând pe unii membri ai staborului că au fost părtinitori. După ultimele evenimente, câţiva dintre ei se vor alege cu dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj împotriva bunelor moravuri.

Comentarii

comentarii