Scandal, surprindere și revoltă, la Timișoara și București, după ce Centrul de Proiecte din Primăria Timişoara a publicat lista proiectelor finanțate prin programul „Cultura în prezent”. S-au revoltat nu doar oamenii de cultură din Timișoara, ci chiar ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care s-a declarat ”surprins că Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, un festival aflat la a XI-a ediție, care și-a demonstrat valoarea adusă, în primul rând, cetățenilor orașului Timișoara, a fost respins la finanțare”.
Evaluatorii ”independenți” din cadrul Centrului de Proiecte au reușit însă să-și dea bani, în cârdășie, pentru propriile asociații. Schema, deși poate părea legală, este profund imorală. Majoritatea dintre evaluatorii angajați de Primăria Timișoara se cunosc și colaborează între ei în multe proiecte și dețin funcții publice tot în domeniul cultural local. Potrivit Regulamentului Centrului de Proiecte Timișoara și a declarației (pe proprie-răspundere) de imparțialitate pe care aceștia au semnat-o, ”evaluatorii nu trebuie să fie rude sau afini cu niciunul dintre solicitanți, nu trebuie să dețină părți sociale, de interes sau acțiuni din capitalul solicitanților, să nu facă parte din conducerea societăților/asociațiilor solicitanților și să nu aibă niciun interes patrimonial, nepatrimonial sau de orice altă natură privind proiectele solicitanților care să le afecteze decizia de evaluare”.
Evaluarea s-a făcut însă într-un mod ”pervers”, astfel că un proiectul unui evaluator a fost aprobat de altă comisie, din care fac parte colaboratorii săi.
Spre exemplu, Ovidiu Andriș, numit de administrația Fritz manager interimar la Filarmonica Banatul, are un proiect câștigat de asociați Trib`Art, de 15.000 de euro, aprobat într-o comisie, în timp ce el este evaluator în altă comisie.
Dana Sarmeș, director al Asociației Culturale Contrasens, este evaluator într-o comisie, dar are nu mai puțin de trei proiecte aprobate, în valoare totală de 60.000 de euro, în alte comisii.
Elisabeta Varga-Piatek, cofondator Asociația Pelicula Culturală, a primit finanțare pentru un proiect de 15.000 de euro aprobat într-o comisie, fiind evaluator în alta.
Asociație One Word România, al cărei director executiv este Tudorița Șoldănescu, evaluator într-o comisie, are la rândul ei un proiect de 15.000 de euro, aprobat în altă comisie.
Pe lângă toate aceste împărțiri frățești ale banului public, comisiile din cadrul Centrului de Proiecte au acordat finanțări nerambursabile de zeci de mii de euro unor apropiați sau foști colaboratori ai actualei administrații USR, conform infotimisoara.ro.