Acasă Economic Care este valoare de inventar a capitalei dacilor, Sarmizegetusa Regia

Care este valoare de inventar a capitalei dacilor, Sarmizegetusa Regia

1887
DISTRIBUIȚI

Capitala dacilor, Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, monument istoric înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO, este evaluată în prezent de autorități la 137,25 milioane lei (28,3 milioane euro la cursul actual).    Sarmizegetusa, căreia după cucerire romanii i-au spus Regia pentru a o deosebi de noua Sarmizegetusa Ulpia Traiana, a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Cetatea era centrul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei.

În 2012 a fost aprobată înscrierea monumentului istoric Sarmisegetusa Regia – Grădiștea de Munte în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, iar la acea dată a fost aprobată și transmiterea sitului în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. Consiliul a avut obligația de a evalua bunul imobil în vederea înregistrării valorii sale în evidențele contabile și în acest scop a încheiat un contract de servicii de evaluare, iar documentația care a stat la baza sumei rezultate în urma evaluării a fost transmisă Ministerului Culturii. 

În urma evaluării, valoarea de inventar actualizată a sitului arheologic, de 18,3 hectare, înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este de 137.250.384 lei. Realitatea și corectitudinea evaluării este de responsabilitatea Consiliului Județean Hunedoara, arată Ministerul Culturii, care precizează că situl nu face obiectul unor litigii, nu este grevat de sarcini și nici nu au fost formulate notificări de revendicare a acestuia, în baza Legii nr. 10/2001 privind imobile preluate în mod abuziv în perioada regomului comunist.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii