Acas─â Economic Care este valoare de inventar a capitalei dacilor, Sarmizegetusa Regia

Care este valoare de inventar a capitalei dacilor, Sarmizegetusa Regia

2558
DISTRIBUIȚI

Capitala dacilor, Sarmizegetusa Regia, din Mun╚Ťii Or─â╚Ötiei, monument istoric ├«nscris ├«n Lista patrimoniului mondial UNESCO, este evaluat─â ├«n prezent de autorit─â╚Ťi la 137,25 milioane lei (28,3 milioane euro la cursul actual).    Sarmizegetusa, c─âreia dup─â cucerire romanii i-au spus Regia pentru a o deosebi de noua Sarmizegetusa Ulpia Traiana, a fost capitala ╚Öi cel mai important centru militar, religios ╚Öi politic al statului dac ├«nainte de r─âzboaiele cu Imperiul Roman. Cetatea era centrul unui sistem defensiv strategic format din ╚Öase fort─âre╚Ťe dacice din Mun╚Ťii Or─â╚Ötiei.

├Än 2012 a fost aprobat─â ├«nscrierea monumentului istoric Sarmisegetusa Regia – Gr─âdi╚Ötea de Munte ├«n inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului ╚Öi ├«n administrarea Ministerului Culturii ╚Öi Patrimoniului Na╚Ťional, iar la acea dat─â a fost aprobat─â ╚Öi transmiterea sitului ├«n administrarea Consiliului Jude╚Ťean Hunedoara. Consiliul a avut obliga╚Ťia de a evalua bunul imobil ├«n vederea ├«nregistr─ârii valorii sale ├«n eviden╚Ťele contabile ╚Öi ├«n acest scop a ├«ncheiat un contract de servicii de evaluare, iar documenta╚Ťia care a stat la baza sumei rezultate ├«n urma evalu─ârii a fost transmis─â Ministerului Culturii. 

├Än urma evalu─ârii, valoarea de inventar actualizat─â a sitului arheologic, de 18,3 hectare, ├«nscris ├«n Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este de 137.250.384 lei. Realitatea ╚Öi corectitudinea evalu─ârii este de responsabilitatea Consiliului Jude╚Ťean Hunedoara, arat─â Ministerul Culturii, care precizeaz─â c─â situl nu face obiectul unor litigii, nu este grevat de sarcini ╚Öi nici nu au fost formulate notific─âri de revendicare a acestuia, ├«n baza Legii nr. 10/2001 privind imobile preluate ├«n mod abuziv ├«n perioada regomului comunist.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii