Acasă Economic „Caritasul unguresc” lovește din nou

„Caritasul unguresc” lovește din nou

496
DISTRIBUIȚI

2IBI6V0R

Persoanele acuzate că sunt artizanii “Caritasului unguresc” şi-au deschis o altă societate în Cluj. Este vorba de SC Saturnus Finance, firmă în care acţionari sunt Mate Istvan şi Gaspar Balint, cel din urmă având cetăţenie ungară.

Noua firmă cu activitate tip ‘’Caritas Unguresc’’ a fost înfiinţată în pe 20 martie 2014,CUI 32952590,J12/1054/2014.Adresa sediului este str. Horea, nr.78, etj.2, corp A, biroul nr.57, Cluj-Napoca, judeţ Cluj, tel. administrator 0733-958-222 /0356-447-755. Imediat firma a deschis un punct de lucru în Timişoara, pe Bld,.General Dragalina,nr.42, iat după doar câteva luni punctul de lucru a fost mutat pe strada Clocșa. Această firmă, face parte din rețeaua de firme similare tot cu sediul central Cluj, dovedite că au înşelat mii de persoane în ultimii ani, cum ar fi: Euro Credit Cassa srl, Invest System Capital srl, Favorit Solution srl şi First Exit Grup srl. Firmele promit credite cu dobânzi anuale de 3-3.2/% pe 5;10 sau 20 ani şi cu rate lunare foarte avantajoase. Verbal şi prin reclame atrag persoane care nu sesizează clauzele ascunse în contract şi se trezesc că achita în avans o taxă de contract (5-10%) din valoare şi o primă rată lunară, fără a primi nici un credit de la ei. Sunt păcăliţi, se aprobă foarte rapid creditul cerut, fără verificări de bonitate, pe o perioadă cât mai mare. După ce achită aceste sume în avans, sunt sfătuiţi să achite cât mai multe „rate” în avans pentru a avea şanse să fie pe o listă de presupuşi câştigători în a primi creditul promis mai repede. Dar în „contractul de mandat” daca ai ghinionul să-l semnezi, se precizează în termeni foarte alambicaţi că poţi primi acest credit până la finele contractului (5, 10 sau 20 ani) dar nu e obligatoriu. Societatea nu se obligă să achite acest credit cerut şi promis, poate să se dizolve între timp (ceea ce s-a întâmplat cu majoritatea) şi nu-şi asumă nici înapoierea sumelor pe care la-ai virat la ei.

Cazuri noi la Timișoara

Iosif Ciprian Ștefănescu a aflat despre Saturnus Finance de la un prieten. ”Am semnat un contract pentru suma de 30.000 de lei și ne-au cerut bani ca garanție. Am depus în contul lor suma 1.800 de lei ca garanție și prima rată, de 331 de lei. Asta se întâmpla în luna mai, între timp am plătit și a doua rată și tot nu am primit banii. Eu trebuia să returnez banii în zece ani și m-a atras dobânda, mult mai mică decât la bancă. Mi-au spus că primesc banii în maxim trei luni”, povestește bărbatul. Între timp firma s-a mutat la o altă adresă, iar cei care vin să revendice banii la câteva luni după semnarea actelor și plata primelor rate, li se arată ușa, de către bodyguarzii angajați și violenți. Ștefănescu s-a plâns la Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Oamenilor din România (OADOR), care a sesizat Poliția. ”Până acum am fost sesizați de existența a patru asemenea cazuri. Oamenii trebuie să facă plângere penală”, a spus Teodor Rațiu, preşedintele OADOR Timiş. Violeta Moțolică, din Saravale, a plătit 1.700 de lei garanție tot pentru un împumut de 30.000 de lei. Ca să aibă bani, mama a trei copii, femeia a vândut porcul din ogradă.

Wladman Csaba Laslo, artizanul caritasului

Acest mod de operare al ingineriei financiare este copiat după un model folosit de clujeanul Wladman Csaba Laslo. El este administrator a trei societăți comerciale (Favorit Solution, Best Invest Solution și Bamboo Consulting) la care asociați sunt cetățeni din Ungaria și un off-shore din Seychelles, iar Waldman este administrator. În urmă cu doi aniWaldman a reuşit să sustragă din conturile societăţii suma de 600.000 de lei pe care a dus-o în Ungaria, pe rând, cu sacoşa. Într-un document din dosarul penal deschis pe numele lui Waldman, care se află în anchetă la IPJ Cluj, se arată că suma de 600.000 de lei a fost ridicată de către Wladman Csaba Laszlo şi a fost depusă în contul societăţii deschise la Budapesta. “În contabilitatea societăţii nu există în prezent nicio înregistrare a unor sume existente în conturi peste hotare, deci transferarea sumelor respective a fost efectuată fără niciun document. Sumele respective au fost ridicate de către Waldman Csaba Laszlo şi depuse în contul SC Favourit Solution SRL deschis în Ungaria, fiind transferate, în numerar, la Budapesta, la data întocmirii notelor explicative şi a procesului verbal, neputând fi precizat cuantumul acestor sume. Considerăm că Wladman Csaba Laslo şi-a însuşit în scop personal sumele ridicate în numerar şi depuse în contul din Ungaria”, se arată în documentul anchetatorilor.

“Caritasul Ungurescu” – modus operandi

“O persoană solicită şi primeşte rapid aprobarea pentru un credit de 15.000 lei pentru 120 luni, cu o rată lunară de 166 lei. El este obligat prin contract (pe care-l primeşte în 2 exemplare, deja semnate de firmă) să depună în contul de mai sus suma de 750 lei + 166 lei = 916 lei fără tva şi să trimită un exemplar semnat de contract la Timişoara, cu promisiunea că va fi pe o listă sigur în luna următoare. Dacă ai ghinionul să faci acest lucru, ai luat o mare ţeapă şi nu vei primi niciodată suma de bani cerută şi aprobata de ei, chiar vor încerca să te convingă să mai trimiţi alte rate lunare, ca să ai prioritate!!Asta până încep oameni să se sesizeze şi să facă plângeri penale!…Atunci ei dispar cu sumele încasate şi păgubiţii rămân cu procese şi anchete interminabile”, explică o persoană care a avut de-a face cu acest sistem.

Comentarii

comentarii