Acasă Cultura Cartea lunii mai La Două Bufnițe Timișoara este Opera poetică (II) de...

Cartea lunii mai La Două Bufnițe Timișoara este Opera poetică (II) de Paul Celan

449
DISTRIBUIȚI

Librăria La Două Bufnițe din Timișoara a stabilit: Cartea lunii mai este Opera poetică (II) de Paul Celan, editura Polirom, 2019 și va fi lansată, vineri, 10 mai 2019, de la ora 18.00.

Traducere din limba germană de George State, postfaţă de Andrei Corbea.

Vor vorbi Laura Cheie și George State. Va modera, Snejana Ung.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu editura Polirom și Colectivul de Limba și Literatura Germană, Universitatea de Vest din Timișoara.

„S-a spus cu dreptate că modelul ideal pentru traducătorii lui Celan îl oferă însuşi traducătorul Celan. Fără lecturile din Nietzsche, Heidegger, Adorno şi din eseistica lui Valéry, el nu s-ar fi încumetat să traducă poemul Jeune Parque.

Traducătorul trebuie să fie el însuşi poeta doctus, altfel spus să dispună de aptitudinea exersată de a detecta sensurile apropiate şi îndepărtate, să reconstituie aluziile biografice şi culturale, inclusiv ţesutul intertextual al dialogului cu alţi poeţi, unii traduşi de Celan, să revadă istoria genezei textelor şi contextele lor, să descifreze, în definitiv, cu smerenia datorată «textului‑sursă», o încifrare cu care s-a îndeletnicit oricum o cuprinzătoare exegeză, oricînd consultabilă. Am convingerea că în cazul traducerii de faţă putem conta pe împlinirea unui program intelectual aflat la înălţimea misiunii asumate.”, explică Andrei Corbea.

 

Comentarii

comentarii