Acasă Cultura Cartea zilei, la Timișoara: Apocalipsa după Cioran – marele specialist în problema...

Cartea zilei, la Timișoara: Apocalipsa după Cioran – marele specialist în problema morții

1017
DISTRIBUIȚI

Cartea zilei, la Timișoara: Volumul Gabriel Liiceanu, Itinerariile unei vieți. Apocalipsa după Cioran (ultimul interviu filmat), editura Humanitas, 2021, a trezit un interes foarte mare în rândul cititorilor din Timiș, ai libăriei La două bufnițe.

„Misiunea mea e să-i trezesc pe oameni din somnul lor dintotdeauna, știind totodată că astfel comit o crimă și că ar fi de-o mie de ori mai bine să-i las să doarmă mai departe, de vreme ce oricum, când se trezesc, nu am nimic să le propun.“, este mesajul lui Emil Cioran de pe pelicula de film.

Gabriel Liiceanu a adăugat: „Paris, Cartierul Latin, «într-una din mansardele pământului»: istoria otrăvită a sfârșitului nostru de mileniu s-a petrecut în afara acestui spațiu nespus de modest, dar abia aici, sub acoperișul de pe strada Odéon 21, s-a născut opera care avea să devină conștiința nefericirii noastre.

Autorul ei, un Nietzsche contemporan trecut pe la școala moraliștilor francezi, a fost pe rând considerat nihilistul veacului, the king of pessimists, scepticul de serviciu al unei lumi în declin. El însuși, la 20 de ani, se recomanda drept «specialist în problema morții», iar mai târziu ca «un străin pentru poliție» – metecul prin excelență –, «pentru Dumnezeu și pentru sine însuși». A cerut să i se «finanțeze insomniile», obligându-se în schimb să ne destrame orice iluzie și să păstreze pentru noi, nealterată, memoria neantului.”

 

Comentarii

comentarii