Acasă Cultura Cartea zilei la Timișoara: ”Jurnal de pustă”, scrisă de Borco Ilin. Lansarea,...

Cartea zilei la Timișoara: ”Jurnal de pustă”, scrisă de Borco Ilin. Lansarea, luni, 28 februarie

DISTRIBUIȚI

Cartea zilei la Timișoara este ”Jurnal de pustă”, scrisă de Borco Ilin, apărută la editura Humanitas în 2022. Lansarea și sesiunile de autografe vor avea loc, luni, 28 februarie 2022, ora 18.30, la librăria La două bufnițe.

Invitați, alături de autor vor fi Adriana Babeți și Mircea Mihăieș, care vor discuta despre acest roman.

„E tânăr şi foarte viu, plin de energie, ca un rocker adevărat, dar când te aştepţi mai puţin îl surprinzi bântuit de spaima că îmbătrâneşte şi moare. E un poet care face proză în forţă, ca la sală, ca pe biţă sau motor, care aici, în Banat, sunt bicicleta şi motocicleta; narează, descrie, construieşte, dar când te aştepţi mai puţin îl vezi cum trage un ştamplu (păhărel, aici, în Banat) de lirism.

E frust, chiar dur şi necruţător cu tot ce vede în jur şi în el, dar când te aştepţi mai puţin scapă un gest sau o vorbă de mare delicateţe. E bărbătos şi infantil, brutal şi tandru. E prinţ şi cerşetor, erou şi loser absolut în lumea lui, aşa cum o vede, cum o trăieşte sau o imaginează.

O lume de la marginea marginilor (cartiere timişorene, periferii de metropole, sate din pustă), cu oamenii ei neştiuţi sau uitaţi.

Toate (locuri, chipuri, vorbe) l-au aşteptat pe el, pe Borco Ilin, să le descopere şi reînvie, ca să intre într-o carte. Ca să intre în cărţi, cu toate atuurile. Între care, mai de preţ, îmi par a fi două: al noutăţii lumii pe care o dezvăluie şi al limbii pe care o caută.

Deşi el spune că nici una din ele, nici româna, nici sârba, nu l-au găsit. Pusti nas, Borco! Lasă-ne, Borco, n-ai dreptate, fiindcă le-ai găsit pe amândouă în limba fără pereche a literaturii pe care tocmai ai scris-o“, explică Adriana Babeți.

 

Comentarii

comentarii