Acasă Cultura Cartea zilei la Timișoara! Nabokov în America sau drumul spre Lolita

Cartea zilei la Timișoara! Nabokov în America sau drumul spre Lolita

969
DISTRIBUIȚI

Cartea zilei la Timișoara! Nabokov în America, de Robert Roper, editura Litera, 2021, în traducerea lui Carmen Ardelean, a trezit un mare interes iubitorilor de literatură, îndeosebi celor de la librăria La Bufnițe!

Născut într-o familie rusă remarcabilă, Vladimir Nabokov a ajuns în America fugind din calea naziștilor și și-a amintit perioada petrecută aici drept cea mai împlinită a vieții sale. Într-adevăr, cele mai bune lucrări ale lui s-au născut din răspunsul său la poveștile acestui pământ.

Cu farmec și profunzime, Robert Roper completează această perioadă din viața autorului: prietenia lui cu Edmund Wilson, timpul petrecut la Cornell, rolul său la Muzeul Harvard de Zoologie Comparativă.

Dar cartea își găsește nucleul narativ în călătoriile lui Nabokov și ale familiei sale în Vest. Roper a cercetat noi surse pentru a găsi detalii despre aceste călătorii și urmărește influența lor semnificativă în opera lui Nabokov: pe autostrăzile cu două benzi și în motelurile și cafenelele de la sfârșitul anilor 1940, simțim cum se schițează Lolita și înțelegem familiaritatea seducătoare a lui Nabokov cu viața cotidiană a Americii.

 

Comentarii

comentarii