Acasă Cultura Cartea zilei, la Timișoara: Spune-mi că mă iubești… Erich Maria Remarque –...

Cartea zilei, la Timișoara: Spune-mi că mă iubești… Erich Maria Remarque – Marlene Dietrich: Mărturii ale unei patimi

401
DISTRIBUIȚI

Cartea zilei, la Timișoara este Werner Fuld, Thomas F. Schneider, „Spune-mi că mă iubești… Erich Maria Remarque – Marlene Dietrich: Mărturii ale unei patimi”, apărută la editura Polirom, în 2021. Traducere din limba germană este făcută de Mariana Bărbulescu.

În septembrie 1937 Erich Maria Remarque o întîlnește pe Marlene Dietrich la Lido, în Veneția. Deși nu se văd pentru prima oară, întîlnirea devine începutul unei iubiri îndelungate, pasionale și dramatice, care l-a determinat pe Remarque să-și scrie încîntătoarele și tulburătoarele scrisori de dragoste.

În iubirea lui pentru Marlene Dietrich, de care a început să se desprindă la sfîrșitul anului 1940, dar fără să renunțe pe deplin la ea, Remarque a fost partea „mai slabă”. Pasiunea a fost întru totul reciprocă. Amîndoi erau faimoși, independenți financiar, părăsiseră Germania și îi urau pe naziști în egală măsură. Marlene Dietrich corespundea în întregime idealurilor lui Remarque, însă îl supunea permanent chinurilor geloziei.

Werner Fuld și Thomas F. Schneider au adunat, au comentat și au prefațat scrisorile lui Remarque pentru Marlene Dietrich, majoritatea scrise în intervalul 1937-1949, precum și puținele răspunsuri ale actriței. Pe lîngă tonul lor pătimaș, scrisorile se disting printr-un joc cu nume de alint, pseudonime și identități diferite, diferențiate și prin exprimare, vădind astfel potențialul creator al dragostei, precum și preaplinul de iubire al literaturii.

 

Comentarii

comentarii