Acasă Cultura Cartea zilei: ”Povestiri din Fabric”, de Ovidiu Forai, fost jurnalist la ZIUA...

Cartea zilei: ”Povestiri din Fabric”, de Ovidiu Forai, fost jurnalist la ZIUA de Vest

DISTRIBUIȚI

Volumului de proză scurtă intitulat ”Povestiri din Fabric” scris de istoricul Ovidiu Forai, fost jurnalist la cotidianul ZIUA de Vest, este cartea zilei, miercuri 26 ianuarie 2022.

Despre această provocatoare și delicioasă carte, prof. Daniel Vighi, scriitor, a spus:

”Citesc cu încântare manuscrisul volumului de proză scurtă Povestiri din Fabric – autor: istoricul, ex-jurnalistul și mai nou, iată, povestașul-scriitor Ovidiu Forai. Prozele sale scurte sunt atrăgătoare, au suspans narativ – pagini de istorie omenească dintr-un cartier faimos al orașului Timișoara.

Remarc frazarea și atmosfera, dialogurile autentice, capacitatea de a construi personaje care rămân în memoria cititorului.

Vom edita la primăvară volumul la Editura Ariergarda, până atunci reproduc un mic fragment din viitoarea carte care va îmbogăți zestrea epică a orașului de pe Bega. Ilustrația noastră epică evocă o lume aspră, nemiloasă pe alocuri, nostalgică altădată, de fiecare dată vie.

Iată o scena dintr-o istorioară cu Irma, Pișta și Teri:

”În ’72, după Paști, Irma s-a trezit la ușă cu Teri, verișoara ei. Teri locuia la Remetea, împreună cu maică-sa, vară primară cu mama Irmei. Teri era îmbrăcată toată în negru, maică-sa murise cu o zi înainte. Au plecat amândouă la Remetea, iar Irma a dus greul cu toate treburile înmormântării.

Teri stătea într-un colț și plângea, sfârșită, iar frate-său, Pișta, se mișca de colo-colo fără să facă mai nimic, între ștamplele cu răchie pe care le golea cu repeziciune.

După o lună, Irma, venind de la piață, a găsit-o din nou pe Teri la ușă. Stătea pe prag și plângea, cu o straiță în mână. Pișta o dăduse afară din casă.

Cu vreo două săptămâni înainte de moartea maică-sii, Pișta obținuse semnătura pentru casă. Bătrâna credea că semnează un aviz de la poștă. După înmormântare, Pișta vânduse prăpădenia de casă pe care o avea în comună și năvălise peste Teri.

Soră-sa avusese grijă de mama lor și de casă toată viața, inclusiv în puținii ani în care fusese măritată cu un bețivan mai mare ca frate-său, care le vânduse tot ce se putea din bătătură. Irma se revoltă.

˗ Nu se poate așa ceva, Teri. Mă duc eu să vorbesc cu văru-meu!

Degeaba încercă Teri să o oprească, Irma își luă poșeta și plecă pe loc la Gara mică, de unde luă primul tren spre Remetea. Pișta, ca de obicei, era băut.”

 

Comentarii

comentarii