Acasă Actualitate Cartel ALFA cere președintelui României adoptarea de măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor...

Cartel ALFA cere președintelui României adoptarea de măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai

DISTRIBUIȚI

Cartel ALFA Timiș susține că CNS Cartel ALFA a transmis o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis, privind necesitatea de  a susține adoptarea de măsuri urgente la nivelul României și a întregii Uniuni Europene pentru combaterea crizei costurilor de trai.

”Urmați exemplul Germaniei și creșteți salariul minim acum…!”, îndeamnă Cartel ALFA.

Sindicatele din Europa cer șefilor de state și guverne măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai. Directiva privind salariul minim și negocierile colective a primit ieri aprobarea finală după un proces legislativ de doi ani și o campanie lungă a sindicatelor.

România, la fel ca toate statele membre, trebuie acum să ia măsuri pentru a avea legi și practici în vigoare la timp astfel încât să fie respectat termenul de doi ani pentru transpunerea directivei.

Directiva a fost adoptată oficial la întâlnirea miniștrilor de finanțe din cadrul Consiliului Europei. Confederația Europeană a Sindicatelor a făcut un apel ca statele membre să urmeze imediat exemplul Germaniei, prin creșterea salariilor. Germania s-a aflat printre statele membre UE în care salariul minim a fost stabilit sub pragul UE de risc de sărăcie (60% din salariul median național), precum și sub 50% din salariul mediu.

La 1 octombrie, Germania și-a majorat salariul minim de la 10,45 euro pe oră la 12 euro pe oră, o creștere a salariului cu 15% pentru 6,64 milioane de lucrători.

Directiva va însemna că:

Statele membre vor trebui să verifice caracterul adecvat al salariilor minime legale, ținând cont de puterea de cumpărare și de costul vieții. La nivel național, valoarea salariului minim acoperă doar jumătate din costurile de trai și este nevoie de creșteri rapide și susținute pentru a asigura un nivel adecvat al salariilor.

Statelor membre li se va cere să promoveze negocierea colectivă și să combată distrugerea sindicatelor, iar în țările cu o acoperire a negocierilor colective sub 80% va trebui să elaboreze un plan de acțiune pentru a sprijini negocierea colectivă. Reamintim aici că în România, nivelul de acoperire al negocierilor colective este în prezent foarte scăzut, doar 20% dintre lucrători beneficiind de prevederile unui contract colectiv de muncă. Astfel modificarea Legii dialogului social (L62/2011) pentru deblocarea negocierilor colective la toate nivelurile este urgentă, aceasta fiind și un jalon în cadrul PNRR, cu termen până la sfârșitul anului.

Implicarea sindicatelor în stabilirea și actualizarea salariilor minime statutare trebuie consolidată.

O cerință pentru companiile care primesc contracte de achiziții publice de a respecta dreptul de organizare și negociere colectivă în conformitate cu Convențiile Organizației Internaționale a Muncii nr. 87 și nr. 98.

Secretarul general adjunct al Confederației Europene a Sindicatelor, Esther Lynch a spus: „Această zi marchează sfârșitul unui proces legislativ îndelungat, dar nu se poate sărbători până când această directivă nu va aduce bani în buzunarele oamenilor.”

„Nu există absolut nicio scuză pentru ca statele membre să aștepte doi ani pentru a oferi un salariu decent, criza costului vieții cere ca guvernele să intervină imediat.”

„Guvernele ar trebui să urmeze exemplul Germaniei și să adopte măsuri acum pentru a crește salariul minim legal și, de asemenea, pentru a promova negocierile colective ca cea mai bună modalitate de a asigura o remunerație cu adevărat echitabilă”.

De asemenea, vineri, pe 7 octombrie, are loc la Praga reuniunea informală a Consiliului European. CNS Cartel ALFA a transmis o scrisoare Președintelui Klaus Iohannis, despre necesitatea de  a susține adoptarea de măsuri urgente la nivelul Uniunii Europene pentru combaterea crizei costurilor de trai.
TEXTUL SCRISORII CĂTRE PREȘEDINTE

Comentarii

comentarii