Acasă Actualitate Cartel ALFA, de Ziua Muncii Decente: „Ignorarea problemelor cetățenilor și focalizarea exclusivă...

Cartel ALFA, de Ziua Muncii Decente: „Ignorarea problemelor cetățenilor și focalizarea exclusivă pe lupta pentru resurse publice va conduce inevitabil la ascensiunea extremismului și revolte sociale imprevizibile”

333
DISTRIBUIȚI

Ziua de 7 octombrie este desemnată Ziua Internațională a Muncii Decente. Cu această ocazie, Cartel ALFA, una dintre cele mai mari organizații sindicale din România, adresează o scrisoare deschisă administrației prezidențiale, partidelor politice și guvernului. Printre altele, sindicaliștii se plâng de probleme precum creșterea prea bruscă a prețurilor la gaze și energie electrică, de felul în care este gestionat valul IV al pandemiei de COVID-19 și lipsa dialogului social. Dacă situația va continua în aceeași manieră, atrage atenția Cartel ALFA, sunt posibile inclusiv revolte sociale și ascensiunea extremismului.

„Cu ocazia zilei de 7 octombrie, Ziua Internațională a Muncii Decente, vă reamintim că această nouă criză cu care suntem confruntați, de o gravitate de care pare că nu sunteți conștienți, este consecința directă a deconectării complete a agendei politice (de care sunteți responsabili) de agenda cetățenilor și a societății în ansamblul său”, se arată în scrisoarea deschisă a Cartel ALFA.

Sindicaliștii consideră că criza sanitară putea fi evitată cu decizii coerente din partea CNSU. Până acum acestea ar fi fost „luate pe considerente politice și neaplicate unitar”. Inclusiv lipsa dialogului social și „incompetența guvernamentală” au dus la victime umane. Măsurile aplicate, consideră reprezentanții Cartel ALFA, doar au creat haos, au amplificat neîncrederea cetățenilor și au arătat „dimensiunea rupturii dintre guvernanți și societate”. Pe de altă parte, și președintele, consideră sindicaliștii, a fost „rupt de problematica cetățeanului” și „preocupat doar de rezolvarea unor interese politice”.

„Ultimele decizii, la fel de perplexante și iraționale ca și cele anterioare, permit, spre exemplu, petreceri cu 200 de persoane în interior, dar limitează în schimb manifestațiile în aer liber la maxim 100 de persoane, cu condiția suplimentară să fie și vaccinate sau trecute prin boală! Școlile sunt menținute deschise FĂRĂ măsuri adecvate de siguranță, fără testare, iar părinților nu li se permite să decidă, în raport cu situația fiecărei familii”, menționează reprezentanții sindicatului.

Cât despre creșterea prețurilor la energie, tot aceștia transmit: „Deși știați că nu sunt întrunite condițiile pentru a permite funcționarea corectă a pieței de energie, ați refuzat prorogarea termenului pentru liberalizare! Cum se face că pentru legea pensiilor s-a putut face prorograrea, dar pentru liberalizare, nu? Astăzi, o liberalizare care ar fi trebuit să ducă la prețuri competitive, nu face decât să speculeze pe seama cetățeanului, dar și a agenților economici, care își pierd competitivitatea, cu toate consecințele, inclusiv pierderea de locuri de muncă”.

Cartel ALFA are și anumite revendicări de la guvern, indiferent de forma în care acesta va arăta după demiterea celui condus de Cîțu:

  • Deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii dialogului social L62/2011 pentru a face posibilă negocierea la toate nivelurile și reașezarea salariilor corect în funcție de calificări, pregătire și experiență; Lipsa negocierii colective a condus la rata atât de ridicată a salariaților plătiți cu salariul minim – în prezent 1,7 mil. de lucrători, dar si la cresterea evaziunii fiscale. Menținerea blocată a acestui instrument va îngroșa și mai mult numărul lucrătorilor încadrați la minim, așa cum se întămplă în fiecare an din 2011 când a fost eliminată negocierea la nivel de sector și național;
  • Stoparea creșterii aberante a prețurilor la energie prin plafonarea imediată a prețurilor, așa cum au făcut mai multe țări europene;
  • Aplicarea integrală a legii 153/2017 privind salarizarea în sectorul public;
  • Pensii echitabile, aplicarea legii prorogate.

„Munca decentă face parte dintre obiectivele de dezvoltare durabilă care stau la baza Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă. Munca decentă trebuie să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru a construi o economie care să pună oamenii pe primul loc, așa cum Președintele României s-a angajat la nivel European și internațional. Atragem atenția că a continua ignorarea problemelor cetățenilor și focalizarea exclusivă pe lupta pentru resurse publice în interes personal și partinic va conduce inevitabil la ascensiunea extremismului și revolte sociale imprevizibile și greu de controlat, cu consecințe devastatoare pentru democrație și pentru stabilitatea necesară progresului economic și social”, se arată în finalul scrisorii deschise.  

Comentarii

comentarii