Acasă Cultura Cărțile lunii mai, la librăria Humanitas Timișoara: Serotonină și Caiet de ricoșat...

Cărțile lunii mai, la librăria Humanitas Timișoara: Serotonină și Caiet de ricoșat gânduri

DISTRIBUIȚI

Librăria Humanitas Timișoara a prezentat cărțile lunii mai 2019. Este vorba de cel mai recent roman Serotonină, al celebrului scriitor francez Michel Houellebecq, și Caiet de ricoșat gânduri, autor Gabriel Liiceanu.

Din 4 ianuarie 2019, de la lansare Serotonină a fost cumpărat de 500.000 de persoane în Franța și a fost tipărit în peste 40 de țări.

În librării din Timișoara și din întreaga țară a ajuns în 15 mai. Romanul a apărut la Raftul Denisei, editura Humanitas, în traducerea lui Daniel Nicolescu.

Serotonină poate fi citit ca un roman al dezechilibrelor pe care le produce o lume fără iubire, fără bunătate, fără solidaritate, cu transformări incontrolabile, dar și ca un copleșitor roman al remușcărilor și al regretelor.

Prin Serotonină Michel Houellebecq demonstrează încă o dată că este cronicarul nemilos al declinului societății occidentale din secolul XXI, un scriitor neîmblânzit, dar romantic, incomod dar indispensabil.

Despre cartea sa Caiet de ricoșat gânduri, Liiceanu a spus:

„Scriind paginile acestui jurnal de idei, nu m-am putut desprinde de imaginea «spiritului universal» ca activitate a unui uriaș creier al omenirii traversat fără încetare de ideile celor care, de-a lungul câtorva mii de ani, au gândit în beneficiul speciei noastre.

Ramificațiile ideilor exprimate de fiecare dată altfel, adăpostite de acest mega-creier, reprezintă cultura lumii.

Urmărirea acestor zig-zaguri și ricoșeuri mintale, fie că e vorba de recunoștință și ingratitudine, de nevoia de a te compara, de uitare, de prostie, de calomnie, de remușcare, de invidie, ură și crimă, de ticăloșie, de cruzime, de iubirea care nu așteaptă nimic, mă rog, de toate temele pe care omenirea le macină la nesfârșit de două-trei milenii în filozofie și literatură, mi-a produs mari satisfacții, m-a făcut să mă simt bine citind și notând deopotrivă, m-a făcut să nu mă plictisesc niciodată.

Am ajuns în final să sper că paginile mele i-ar putea convinge și pe alții că splendoarea este la îndemână: nu trebuie decât să deschizi un volum de pe un raft și să te lași purtat de ceea ce am numit undeva «dans cu o carte». Cei ce au lăsat în scris aceste idei au devenit, fără să știe, prietenii mei, toți prietenii mei.”

 

Comentarii

comentarii